Borden moeten chrysantendieven op andere gedachten brengen

De tuinbouwers zijn de situatie beu. © TMG
Redactie KW

Opvallend beeld aan de chrysantenvelden langs de Zomerweg en de Kouter in Jabbeke. Daar staan namelijk verschillende borden geplant. “Hier chrysanten gestolen. Blij er af”, staat er te lezen. Het initiatief komt van tuinbouwbedrijf Meuleman. “Elk jaar is het hetzelfde liedje”, klinkt het daar.

Vier borden aan de kant van de velden. Eentje in de Zomerweg en drie langs de Kouter in Jabbeke. Allemaal dragen ze zowat dezelfde boodschap. De zaakvoerders van tuinbouwbedrijf Meuleman hoopt op die manier een beetje te sensibiliseren. De afgelopen tijd werden zo’n dertig chrysanten van hun velden gestolen.

“Dat klinkt niet veel”, zegt zaakvoerder en pater familias Peter Meuleman. “En wij gaan daar uiteraard ook niet dood van. Maar het gaat ons om het principe. Het is niet omdat die op de velden langs de weg staan dat je die zomaar mag uithalen en meenemen.”

Het tuinbouwbedrijf kweekt jaarlijks zo’n 250.000 chrysanten. Die staan verspreid over verschillende velden. Elk jaar opnieuw worden er bloemen gestolen. “Het gaat om mensen die stoppen langs de kant van de weg en er snel een paar in hun auto laden”, zegt Peter.

Camera’s

“Dit jaar zijn het er opvallend veel, eigenlijk. Maar het is wel een terugkerend fenomeen. Ooit konden we een vrouw betrappen. Ze zei dat ze van plan was om die te betalen en heeft dat uiteindelijk ook gedaan. Ze kon natuurlijk niet anders, want we hadden haar betrapt.”

Dit jaar verdwenen al op vier verschillende plekken chrysanten. Volgens de zaakvoerders van het familiebedrijf gaat het toch om dezelfde dader. Maar om wie het gaat, blijft voor hen een raadsel. “Uiteraard hebben we daar geen zicht op. En om voor zoiets klacht bij de politie in te dienen, hebben we geen tijd“, zegt Peter. “Maar we hebben wel al getwijfeld om camera’s te plaatsen.”

Kwestie van respect

De diefstallen zitten de zaakvoerders dan ook behoorlijk hoog. En daarom nam de schoondochter enkele borden en een witte stift. Ze probeert op die manier om hun boodschap ook bij de dief in kwestie duidelijk te maken.

“Het is simpel: ik moet ook geen haag gaan uittrekken uit de tuin van die dief”, zegt Peter. “Dus moeten ze hier ook van onze bloemen blijven. Ik hoop dat de boodschap is aangekomen. Want voor hetzelfde geld lacht de dief ons hier vierkant mee uit. Het is gewoon een kwestie van respect. Voor andermans materiaal en werk.” (TMG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier