BOOMbarie vestigt week lang aandacht op duurzaam wonen en werken in Roeselare

Op de foto herkennen we Nils Vanantwerpen, Michèle Hostekint en Arne Demyttenaere. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In het kader van de Klimaatswitch #VANRSL organiseert de Stad Roeselare BOOMbarie, een volledige week in het teken van duurzaam wonen en werken. Op en rond het De Coninckplein kan je er terecht voor allerhande gratis infosessies, workshops en persoonlijk advies op maat voor huis en tuin.

Meer groen, bomen en biodiversiteit, ook in een stedelijke context. Meer comfort met minder energie. Slimme bouw- en verbouwtechnieken. Flexibel wonen door een steeds toenemende bevolking op een beperkte ruimte. Thema’s als deze waren nog nooit zo booming. Het zijn de uitdagingen waar ook de Stad aan werkt binnen de Klimaatswitch #VANRSL met als doel een klimaatneutraal RSL tegen 2050!

“Maar dat kan de Stad niet alleen. De Stad wil samen bouwen aan dit verhaal. Samen met partners, bedrijven, ondernemers, verenigingen, private initiatieven en samen met elke individuele Roeselarenaar! Elk kan op zijn of haar manier, naar zijn of haar mogelijkheden een steentje bijdragen. En vele kleintjes maken een groot!”, horen we van schepen Michèle Hostekint.

Vandaar ook: BOOMbarie, over duurzaam wonen en werken! De Stad organiseert samen met tal van partners gratis infosessies en workshops.

Adviesmomenten

“Voor de inwoners zijn er allerlei gratis adviesmomenten. Als inwoner kan je per uur inschrijven voor persoonlijk advies rond investeringen om je energiekosten te dimmen of energiezuinig te (ver)bouwen. Maar er is ook advies voor de tuin van je leven! Of heb je een kleine stadstuin en weet je niet welke boom te planten? Ook daarvoor kan je terecht op het De Coninckplein.”

Voor professionals zijn er specifieke sessies rond houtbouw of de allernieuwste technieken voor luchtdicht en energiezuinig (ver)bouwen. Je kan ook een bezoek brengen aan de verbrandingsoven van MIROM en het warmtenet van Roeselare.

Wonen in de toekomst #VANRSL

Hoogtepunt van de week wordt donderdagavond 15 oktober. Tijdens ‘Wonen in de Toekomst’ gaat moderator Peter Hoogland in de Sint-Amandskerk in gesprek met de inwoners #VANRSL over dit bijzonder boeiend thema. Wat kunnen we doen om onze stad mooier, gezelliger, klimaatvriendelijker te maken? Tijdens een panelgesprek met enkele zeer inspirerende Roeselarenaars wordt in interactie gegaan met het publiek. Maar er is meer: de hele avond wordt uitgezonden via een FacebookLive waarbij mensen ook vanuit hun zetel kunnen aansluiten en inbellen met vragen, suggesties en knotsgekke ideeën!

Opvallende verschijning op het de Coninckplein zal ook Studio 16 zijn. Studio 16 is een mobiel tiny house van 16 m2 op wielen. Het werd als prototype ontwikkeld door Labland in hun zoektocht om voordelige woningen te bouwen die kunnen worden aangepast door en voor bewoners in functie van wijzigende woonwensen. Op dinsdag 13 oktober kan je vanaf 18 uur eens binnenspringen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier