Boete voor schrootaannemer en werkgever na arbeidsongeval in Langemark

Het diepvriesbedrijf Dejaeghere werd burgerlijk aansprakelijk gesteld. © Google Maps
Redactie KW

De rechtbank van Ieper veroordeelde beide partijen tot een geldboete na een arbeidsongeval, waarbij een vrouw een meervoudige beenbreuk opliep toen ze een loodzware plaat op zich kreeg.

Een schrootaannemer uit Merkem voerde werken uit bij het diepvriesbedrijf Dejaeghere in Sint-Juliaan, deelgemeente van Langemark. Werkneemster Malika K. (42) uit het Franse Tourcoing kreeg daarbij een 200 kilo wegende plaat op zich en brak daarbij haar been op zes plaatsen. Zowel de verdediging van de aannemer als van de werkgever van het diepvriesbedrijf pleitten de vrijspraak, omdat volgens hen het slachtoffer zelf oorzaak was van het ongeval.

De feiten dateren van 12 oktober 2012. De vrouw stapte toen van haar werkplek naar de refter, maar deed dat via een route die ze volgens de beklaagden niet mocht gebruiken. Er waren, zo pleitte de verdediging, nochtans groentenbakken geplaatst die aanduidden dat er daar geen doorgang was. Ze gaven toe dat die wellicht niet conform de welzijnswet waren, “maar ze gaven toch een duidelijk signaal dat daar werken aan de gang waren en de doorgang niet mocht”, vonden de advocaten.

De schuld van de ander

De verdediging had het er ook over dat het slachtoffer de enige was die die weg gebruikte, want alle andere werknemers namen een andere, veiliger doorsteek. De vrouw in kwestie zei geen weet te hebben van ook maar een enkel verbodsteken of lint en zei dat die groentebakken voor haar zeker geen afdoende signaal waren. “Want die slingeren zowat overal rond op het bedrijf“, argumenteerde ze.

Het werd meteen ook een spelletje van kat en muis, want de verdediging van de aannemer en die van de werkgever probeerden de schuld op elkaar af te schuiven. Volgens de arbeidsauditeur zijn beide beklaagden wel degelijk schuldig. Hij kon zich ook niet vinden in het feit dat het bedrijf niet onmiddellijk contact opnam met dienst Toezicht Welzijn op het Werk. Hij vermoedt dat het bedrijf het potje liever gedekt hield. De aannemer uit Merkem kreeg een boete van 3.600 euro, waarvan 2.400 euro effectief. De werkgever uit Sint-Juliaan kreeg een boete van 4.800 euro, waarvan de helft met uitstel. Het bedrijf Dejaeghere werd burgerlijk aansprakelijk gesteld en de rechter beval de aanstelling van een deskundige.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier