Boer Luc Seys: ” “Wij zijn eigenlijk ook maar een doodnormaal koppel, hoor!”

Luc Seys in zijn showkostuum als travestiet, met zijn steun en toeverlaat Vicky Velghe trouw aan zijn zijde. © foto Kurt Desplenter
Bieke Cobbaert

Een koppel zoals een ander, zo noemen Vicky Velghe en Luc Seys zichzelf. Al ontdekte Vicky zes jaar geleden wel dat Luc een vrouwelijk kantje heeft. Iets dat hij zelf al jaren wist, maar tot dan niet voor was uitgekomen. Maar die schade haalt hij ondertussen ruimschoots in. Als travestiet Showqueen Mey schittert Luc elke week op een of ander West-Vlaams podium. En Vicky, die ontpopt zich dan telkens in de coulissen tot de perfecte assistente. “Wij zijn eigenlijk ook maar een doodnormaal koppel, hoor!”

Loonwerker Luc Seys (48) verborg zijn vrouwelijk kantje al jaren, toen zijn vrouw Vicky Velghe (43) het zes jaar geleden toevallig ontdekte. “Hoe dat precies gegaan is, weet ik niet meer juist”, begint Vicky. “Maar ik weet wel nog dat ik helemaal uit de lucht viel.” Vicky had uiteraard heel wat vragen voor Luc, de man met wie ze op dat ogenblik al twintig jaar samen was.

“Ik ben meteen heel eerlijk geweest tegen Vicky, ook al had ik mijn vrouwelijke kant al die jaren voor haar verborgen gehouden en alleen voor mezelf gehouden. Maar dat is nu eenmaal niet iets waar je zomaar mee naar buiten komt”, klinkt het bij Luc. “Ik zal niet zeggen dat we er geen duchtig woordje over gepraat hebben, maar we hadden al jaren een goed huwelijk, hebben drie kinderen en ons loonwerkbedrijf. Alles hebben we zelf vanaf nul opgebouwd. Dan gaat een mens al eens aan het denken.”

De liefde was groot genoeg en Vicky aanvaardde al snel dat vrouwelijk kantje van Luc. De kinderen namen het goed op en ook in het landbouwmilieu en van hun vrienden kwamen er geen negatieve reacties. “Je weet nooit hoe mensen zullen reageren op zoiets en er werd natuurlijk wel eens iets over gezegd, maar eigenlijk waren alle reacties positief. Alleen sommige familieleden konden het jammer genoeg niet aanvaarden en kunnen dat tot op vandaag nog altijd niet.”

Dat vrouwelijk kantje uit zich bij Luc tijdens de week minder, dan is hij vooral aan het werk. Maar oh wee als het weekend daar is. Dan maakt hij samen met enkele andere travestieten hier of daar een West-Vlaams podium onveilig als Showqueen Mey. Telkens heeft Luc anderhalf uur werk om te transformeren in Mey om dan tijdens de show nog verschillende keren beroep te doen op zijn trouwe hulp in de coulissen die hem snel in en uit een nieuw kostuum hijst.

Van soutien wisselen

En die persoon die het backstage allemaal vlot doet verlopen, is niemand minder dan zijn partner Vicky. “Ik ga altijd mee om te helpen. Of ik me dan ook extra opkleed op zulke avonden? Wel nee, een broek, een trui en gemakkelijke schoenen. Meer heb ik niet nodig, want er moet serieus doorgewerkt worden in de coulissen. Een nummer duurt gemiddeld drie à vier minuten, in die tijd leg ik een nieuw kostuum klaar en vanaf het moment dat Luc van het podium komt, is het ritsen open en toe doen, eventueel van soutien wisselen, kettingen aan en afdoen…”

Vicky gaat graag mee naar de shows, maar in de spotlights treden is echt haar ding niet. Integendeel, ook om dit interview te geven stond ze helemaal niet te springen. Luc daarentegen heeft het echt nodig om te kunnen schitteren op het podium als Showqueen Mey. “Ik meen 200 procent wat ik nu zeg: neem me dit af en je mag me doodschieten. Ik ben niet de zoveelste homo die denkt om als travestiet veel geld te verdienen. Ik doe dit niet voor het geld, ik doe dit omdat dit mijn passie is. Wat ik doe, is ook niet vulgair. Wie denkt dat wij ons letterlijk bloot zullen geven of zich aan striptease verwacht, is aan het verkeerde adres. Tijdens de show ga ik wel eens op een man zijn schoot zitten en mag hij wel eens over mijn bil wrijven, dat hoort bij het showgebeuren. Maar eens ik van het podium ben, moeten de mannen van mij afblijven. Als er mij dan eentje aanraakt, gaat het weinige haar dat ik nog heb rechtstaan.” (lacht)

Gelukkig gezin

Luc beseft ook wel dat zijn hobby niet is zoals van de gemiddelde man, voetbal kijken bijvoorbeeld. “Al zie ik mezelf toch als een gewone man. Maar dan wel ene met vrouwelijke trekjes en die zich in het weekend uitleeft als travestiet. Ik ben geen homo en ik heb er ook nog nooit aan gedacht om zoals Bo Van Spilbeeck in een vrouw te transformeren. Ik ben gewoon Luc, getrouwd met Vicky en vader van drie kinderen. Wij zijn een heel gewoon gezin en Vicky en ik hebben een doodnormale relatie zoals de meeste koppels. Dat niet iedereen dat wil aanvaarden, daar hebben we ons bij neergelegd, maar er zijn genoeg gezinnen waarbij er meer fout loopt dan hier. Wij zijn gelukkige, normale mensen.”

Vicky gaat graag mee naar de shows, maar in de spotlights treden is echt haar ding niet.
Vicky gaat graag mee naar de shows, maar in de spotlights treden is echt haar ding niet.© foto Kurt Desplenter

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.