Boekendorp Damme blij dat boekhandels als essentieel beschouwd worden

Rita Caerels: "De boekenmarkten zijn echt wel een belangrijk element van het Boekendorpconcept." (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De boekhandels worden in deze tweede coronalockdown door de regering als ‘essentiële winkels’ beschouwd en daar zijn ze in Damme, dat in 1995 de titel van Boekendorp kreeg, maar wat blij mee.

In het centrum van Damme zien we dezer dagen een wel erg opmerkelijke situatie. En ja, ook daar heeft de coronacrisis opnieuw mee te maken. Door de opgelegde sluitingen van horeca en niet essentiële winkels is meer dan de helft van de geopende handelszaken namelijk een boekenwinkel. Boekenliefhebbers kunnen in deze verlengde herfstvakantie en natuurlijk ook nog daarna terecht in boekhandel Feniks in de pui van het stadhuis, boekhandels Maerlant en Diogenes iets verderop in de Kerkstraat en bij boekhandel Napoleon langs de Damse Vaart Zuid. Bij boekhandel Napoleon hebben we afspraak met uitbaatster Rita Caerels, ook bekend als echtgenote van voormalige Radio 2 coryfee en huidig Brugs cultuurschepen Nico Blontrock.

Veilingen

Rita is als sinds 2007 actief in Damme met boekhandel Napoleon. “Toen ik hier begon waren er toch wel veel meer boekhandels dan vandaag, toch ongeveer dubbel zoveel denk ik”, zegt Rita van achter haar werktafeltje dat bijna verborgen staat tussen de enorme stapels tweedehandsboeken. “En dan heb ik de beste jaren, in het begin toen onder meer Standaard Boekhandel en De Slegte hier nog een vestiging hadden, nog niet meegemaakt. Dit pand stond al een tijdje leeg toen we hier introkken. Voorheen was het jarenlang een restaurant, ook genaamd Napoleon, dus we hebben die naam behouden. Het was toenmalig directeur van toerisme Bert Van Haecke die ons aanspoorde om hier met een boekenwinkel te beginnen. Mijn man en ik hebben al altijd veel verzameld: veel postkaartjes maar ook veel boeken. We gingen ook veel naar rommel- en brocantemarkten en veilingen en zo zijn we hier dus ingerold. En ik heb er nog geen dag spijt van gehad. Hier langs de Damse Vaart is er wel iets minder passage dan echt in het centrum, nabij het marktplein, maar ik krijg veel mensen over de vloer die gericht komen zoeken, vaak echte verzamelaars. Ik ben ook online actief met het kopen en verkopen van boeken en kaartjes en dat werk kan ik dus perfect hier doen.”

Ook voor Rita was het een verrassing toen bekend werd gemaakt dat boekenwinkels open mochten blijven tijdens deze tweede lockdown. “Doordat we bij de lockdown in het voorjaar moesten sluiten had ik dus echt niet verwacht dat de boekenwinkels nu wel als essentiële winkels zouden aanzien worden. Echt een aangename verrassing dus. Maar ik begrijp de beslissing van de regering zeker wel: ze wil rekening houden met het mentale welzijn van de bevolking tijdens zo’n lockdown. En een boeiend, misschien wel spannend boek lezen kan daar zeker toe bijdragen. Na een deugddoende wandeling of fietstocht in en rond Damme in de boeken komen snuisteren, ideaal toch…”

Boekenmarkten

Net als de meeste andere boekenhandelaars is Rita ook actief op de boekenmarkten in Damme elke tweede zondag van de maand. Van april tot september vinden die op het marktplein plaats en en in de wintermaanden in de hallen van het stadhuis. “Die boekenmarkten zijn echt wel een belangrijk element van het Damme Boekendorpconcept; daar blijft na al die jaren toch veel volk op afkomen en ik ben er dan ook steevast bij. Ik vind het wel belangrijk dat die blijven plaatsvinden op het marktplein, of in de hallen, vlakbij de vele horecazaken met terrasjes. Dat vormt een aantrekkelijke combinatie. Ik was er zelf niet bij maar afgelopen zomer verhuisde de boekenmarkt, wegens meer benodigde plaats voor de afstandsmaatregelen kennelijk, naar het plein nabij de kerk. Maar dat is echt geen goeie locatie wegens te ver weg en geen nabijheid van horeca. Nadien verhuisde de boekenmarkt wel terug naar zijn originele locatie en samen met quasi alle boekenhandelaars hoop ik dat dit zo blijft. Natuurlijk is het jammer dat de horeca hier nu niet open is maar enkele zaken bieden hier wel een koffie, warme chocolademelk of een kleine snack in take-away aan. Dus ja, het loont ook in nu zeker de moeite om eens naar Damme af te zakken.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier