Bloedtestfietsers, met én zonder beperking, moet fietstocht noodgedwongen staken

Er werd een rode loper uitgerold van 21 meter lang en bedrukt met de tekst 'Bloedtest'. © GJZ
Redactie KW

Vorige zaterdag fietsten vijf ‘bloedtestfietsers’, met en zonder beperking, een tocht van zowat 100 kilometer tussen Knokke-Heist en Spiere-Helkijn. Onderweg werd in Tielt en Zwevegem haltgehouden. De fietsers stopten echter hun rit in Zwevegem, waar ze opgewacht werden door schepen Eliane Spincemaille, omdat de avond viel en de temperaturen niet echt fietsvriendelijk waren.

De Bloedtestfiets reed de afgelopen maanden naar bibliotheken, scholen, organisaties voor personen met een beperking, en ging onderweg in gesprek met heel wat mensen. Zaterdag was het de apotheose met het rijden op de ‘Meridiaan van de Trisomie’. “Met deze tocht op de Meridiaan willen we mensen aan het denken zetten.”, zegt Stef Thienpont van Konekt, een beweging van personen met een beperking.

We spreken ons niet uit voor of tegen de NIP-test, maar willen wel een genuanceerd maatschappelijk debat over de ethische en emotionele dilemma’s die ermee gepaard gaan.” De NIP-test is een screeningtest die onder meer kan dienen voor het opsporen van trisomie 21, beter gekend als het syndroom van Down, bij de baby door het DNA van de baby in het bloed van de moeder te meten.

Om de thematiek rond de NIP-test ook visueel in beeld te brengen, werd beroep gedaan op de mensen van kunstenaarscollectief ‘Het Pakt’. In het voorjaar werd de lijn van Knokke tot Spiere-Helkijn overvlogen met een vliegtuig met daaraan een groot spandoek waarop stond ‘Bloedtest’. Zaterdag markeerden de mensen van ‘Het Pakt’ de lijn op de grond door middel van een rode loper waar men later het woord ‘Bloedtest’ op aanbracht door middel van een speciaal ontworpen fiets. Dit gebeurde aan het oud stationsgebouw in Zwevegem, waarna de deelnemers zich gingen opwarmen in koffiebar El Dorado. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier