Door het coronavirus zijn een aantal maatregelen genomen om het aantal nieuwe besmettingen te vermijden. In Zulte werden onder andere alle activiteiten en evenementen in alle gemeentelijke zalen geannuleerd. De enige uitzondering hierop was de bloedafname van het Rode Kruis in het Firtelhof, op expliciete vraag van het Rode Kruis zelf. Deze inzameling vond plaats op maandag 16 maart tussen 17 en 19.30 uur. Vanuit de organisatie waren wel een aantal extra maatregelen genomen, zo stond aan de deur alvast een medewerker van het Rode Kruis met papieren doekjes.

"We vragen aan iedereen om voor het binnengaan van de zaal de handen te wassen", vertelt hij. "Ik zorg er ook voor dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Anders laten we iedereen gewoon aanschuiven maar nu proberen we om niet meer dan vier of vijf mensen tegelijk binnen te laten. Zo moet je niet te dicht op elkaar staan en verkleint het risico op eventuele besmetting. Bij het begin van de avond om 17u stonden de mensen tot ver op de parking."

Opvallend was wel dat er geen mondmasker te bekennen was en de sfeer was gemoedelijk. De aanwezige Zultenaren slaan niet aan het panikeren en zijn zich bewust van het belang van hu donatie. "Ook nu zullen mensen ongevallen hebben of operaties moeten ondergaan en bloed nodig hebben," klinkt het. "Veel zorgen maak ik mij niet. Ik heb een nagelstudio dus ik werk sowieso redelijk dicht op de mensen. Ik heb nu gewoon nóg meer aandacht voor hygiëne dan anders en druk mensen op het hart om vooral thuis te blijven als ze zich niet goed voelen."

De bloedinzameling mocht doorgaan om de bloedvoorraad in ons land op peil te houden. De vraag stelt zich of de situatie echt zo acuut is als ze zich laat uitschijnen. Dat blijkt toch zo te zijn. "Het feit is dat het gedoneerde bloed maximaal 42 dagen bewaard kan worden", legt de verantwoordelijke van het Rode Kruis uit. "Mochten onze bloedinzamelacties gedurende drie weken of meer volledig stilvallen dan dreigt een tekort. Ook ons nationaal inzamelcentrum zal openblijven."

In Zulte gaat ongeveer elke drie maanden een bloedinzameling door. Maandag verwachte men dat zo'n 90 donors zich zouden aanmelden. (JF)

Door het coronavirus zijn een aantal maatregelen genomen om het aantal nieuwe besmettingen te vermijden. In Zulte werden onder andere alle activiteiten en evenementen in alle gemeentelijke zalen geannuleerd. De enige uitzondering hierop was de bloedafname van het Rode Kruis in het Firtelhof, op expliciete vraag van het Rode Kruis zelf. Deze inzameling vond plaats op maandag 16 maart tussen 17 en 19.30 uur. Vanuit de organisatie waren wel een aantal extra maatregelen genomen, zo stond aan de deur alvast een medewerker van het Rode Kruis met papieren doekjes."We vragen aan iedereen om voor het binnengaan van de zaal de handen te wassen", vertelt hij. "Ik zorg er ook voor dat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn. Anders laten we iedereen gewoon aanschuiven maar nu proberen we om niet meer dan vier of vijf mensen tegelijk binnen te laten. Zo moet je niet te dicht op elkaar staan en verkleint het risico op eventuele besmetting. Bij het begin van de avond om 17u stonden de mensen tot ver op de parking."Opvallend was wel dat er geen mondmasker te bekennen was en de sfeer was gemoedelijk. De aanwezige Zultenaren slaan niet aan het panikeren en zijn zich bewust van het belang van hu donatie. "Ook nu zullen mensen ongevallen hebben of operaties moeten ondergaan en bloed nodig hebben," klinkt het. "Veel zorgen maak ik mij niet. Ik heb een nagelstudio dus ik werk sowieso redelijk dicht op de mensen. Ik heb nu gewoon nóg meer aandacht voor hygiëne dan anders en druk mensen op het hart om vooral thuis te blijven als ze zich niet goed voelen."De bloedinzameling mocht doorgaan om de bloedvoorraad in ons land op peil te houden. De vraag stelt zich of de situatie echt zo acuut is als ze zich laat uitschijnen. Dat blijkt toch zo te zijn. "Het feit is dat het gedoneerde bloed maximaal 42 dagen bewaard kan worden", legt de verantwoordelijke van het Rode Kruis uit. "Mochten onze bloedinzamelacties gedurende drie weken of meer volledig stilvallen dan dreigt een tekort. Ook ons nationaal inzamelcentrum zal openblijven."In Zulte gaat ongeveer elke drie maanden een bloedinzameling door. Maandag verwachte men dat zo'n 90 donors zich zouden aanmelden. (JF)