Binnenkort huwen buiten trouwzaal?

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad vroeg Sabien Lahaye-Battheu of het stadsbestuur trouwen op locatie wil mogelijk maken.

Het huwelijk is een verbintenis tussen twee mensen, voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Het burgerlijk huwelijk vindt plaats in het gemeentehuis, maar kan eventueel ook op een andere openbare plaats met neutraal karakter, als de gemeenteraad zo’n plaats heeft aangewezen.

“Terwijl het in nogal wat gemeenten mogelijk is om op locatie (in volle eigendom van de stad) te trouwen, hinkt Poperinge wat achterop en blijven jonggehuwden gebonden aan de trouwzaal. Zal het stadsbestuur van Poperinge op korte termijn huwen op locatie mogelijk maken?” vraagt Sabien Lahaye-Batteu.

Beperkte kring

De kwestie krijgt nu vooral veel aandacht door het feit dat alles in beperkte kring moet gebeuren. “Eventueel kan de stad de kosten aanpassen, wanneer de schepen en ambtenaar op verplaatsing moeten gaan”, stelt Sabien Lahaye-Batteu voor.

Schepen Loes Vandromme (CD&V) is het voorstel niet ongenegen. “Het is wel niet zo evident. Het moet ook praktisch mogelijk zijn. Komende zaterdag bijvoorbeeld zijn er zes huwelijken gepland. Het is voor mij dan ook onmogelijk om verplaatsingen te maken. We zullen nooit kunnen ingaan op alle vragen naar locaties. Zo zijn er koppels die vragen om te mogen huwen op de plaats waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Dat kan dus niet, het moet een stadslocatie zijn, zoals bijvoorbeeld het Hopmuseum.”

Waarop Sabien Battheu zei: “We zullen helpen zoeken naar stadslocaties.” (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier