Bikschootse meester-molenaar neemt na 10 jaar afscheid

Meester-molenaar Eddy Dejonckheere samen met zijn vrouw Liliane Vandooren en sympathisanten bij de molen. © foto pco
Redactie KW

Bikschote Eddy Dejonckheere nam zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie na 10 jaar afscheid als meester-molenaar. Dat gebeurde in de Beeuwsaertmolen in Bikschote, samen met een schare sympathisanten.

Samen met collega Antoon Verstraete zorgde Eddy Dejonckheere voor de staakmolen. Ze ontvingen er vele bezoekers. Eddy was ook één van de voorvechters voor de heroprichting van de molen en dit met de steun van de toenmalige burgemeesters Willy Dewilde en Alain Wyffels.

Meester-molenaar Antoon Verstraete gaat voorlopig alleen verder. “We zijn wel op zoek naar een opvolger voor Eddy. Ik dank hem voor de voorbije 10 jaar dat we samen de molen mochten uitbaten”, zegt Antoon.

De molen is iedere eerste zondag van de maand in de namiddag open voor publiek van 13.30 tot 17 uur. Er kan ook een bezoek op afspraak gemaakt worden.

Brand

In de nacht van 2 op 3 januari 1976 brandde de molen tijdens een storm uit. In 1999 werd de grond door de gemeente aangekocht van de familie Beeuwsaert. In 2001 werd de eerste stedenbouwkundige vergunning afgeleverd voor de restauratie.

Het sleepte tot 2007 aan voor de uiteindelijke goedkeuring van de plannen is gekomen. De molen werd volledig nagemaakt naar het oorspronkelijk ontwerp en stijl. In juli 2010 werd de molen officieel geopend, nadat ze eerder het torenkot, de kombuis en de wieken plaatsten. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier