Bij Jean-Paul Mertens uit Aalbeke kan je online goochellessen volgen

Jean-Paul Mertens is nog lang niet uitgegoocheld. © EDB
Redactie KW

Jean-Paul Mertens (72) is al vijf jaar met pensioen, maar kan het goochelen niet loslaten. “Ik ben graag onder de mensen”, stelt de goochelmeester die onder andere Nicholas, Aaron Crow en Gili leerde goochelen. Via de goochelacademie kan je bij Jean-Paul ook online lessen volgen.

Jean-Paul en zijn echtgenote Monique Demeulemeester wonen in Aalbeke, maar hij komt oorspronkelijk uit Brussel. Hij kwam voor het eerst in aanraking met goochelen in zijn kindertijd, toen hij een truc live meemaakte. “Kort daarop ging ik met mijn vader naar de bibliotheek en nam ik het boek ‘La technique moderne aux cartes’ mee om te leren goochelen. Ik verlengde elke maand de uitleentermijn voor dat boek. De vrouw van de bib had medelijden met me en vroeg of ik niet goed kon lezen, maar ik probeerde het boek uit het hoofd te leren. Nadat ik een paar trucjes toonde aan de vrouw, kreeg ik het boek zelfs cadeau.” Dat eerste boek heeft Jean-Paul nog altijd. “Er zijn geen nieuwe trucs bijgekomen. Alles staat in de oude boeken. De klassieke trucs zijn inmiddels gewoon aangepast aan onze tijd.”

Close-up Goochelaar

Vroeger combineerde Jean-Paul het goochelen met zijn werk als bouwvakker. “Ik oefende mijn trucs zodra ik thuiskwam van het werk.” Hij is een autodidact en leerde alles in zijn eentje uit boeken. “Ik studeer nog elke dag. Het is een passie!”

Jean-Paul was de eerste close-up goochelaar in Vlaanderen. “Goochelen was enkel gekend op een podium, maar niet aan tafels. Ik ben ermee begonnen in restaurants, maar dat werd uitgebreid tot recepties en personeelsfeesten. Ik trad ook op op podia. Ik ben een paar keer op televisie geweest: bij Jos Gheysen, in Schuif Af! met Ingeborg, in het programma Abracadabra en in Brussel Nieuwstraat.”

Ik moest Johnny Turbo leren een vrouw in twee zagen

Ook aan Johnny Turbo heeft Jean-Paul mooie herinneringen. “Hij zou een liedje over mij maken, maar dan moest ik hem leren een vrouw in twee zagen. Hij zong het liedje tijdens zijn laatste optreden in 1999: ‘Jean-Paul de tovenaar’. Het is enkel te zien op de videocassette van die show, maar het is nooit meer uitgebracht.”

Jean-Paul is oorspronkelijk Franstalig en vindt dat zijn accent een voordeel is in zijn optredens. “Dat is mijn exotische kant”, lacht hij.

Bekende ex-studenten

In 1998 startte Jean-Paul met zijn goochelschool in Heule. Hij leerde er ook Nicholas Arnst goochelen. “Die jongen had veel talent en kwam bij mij ook privéles volgen. In 2004 – toen hij Vlaams jeugdkampioen werd op zijn 13de heb ik nog voorspeld dat hij bekend zou worden. Normaal gezien zou dit weekend zijn nieuwe show in première gegaan zijn. Het doet me plezier als mijn oud-studenten zo ver geraken. Zijn programma op televisie zag ik wel minder graag. Ik weet dat Nicholas kwalitatief goed is, maar tussen live goochelen en goochelen op televisie is er een groot verschil.” Andere ex-studenten die het ver hebben geschopt, zijn Gili en Aaron Crow, een goochelaar uit Ruiselede die de wereld rondreisde met shows op wereldniveau. “Gili is hier vlakbij opgegroeid, in Marke. Ook hij kwam hier trucjes leren. We hebben vaak samen opgetreden als close-uppers.”

Goochelacademie

Veel mensen willen leren goochelen, maar je moet hard werken om alles onder de knie te krijgen. “Onder andere dankzij Nicholas, die nu regelmatig op televisie komt, willen veel jongeren en volwassenen leren goochelen. Door de grote vraag startte ik samen met een collega de online goochelacademie op, waardoor ik nu ook online mijn kennis door kan geven. Misschien een ideetje voor de vele mensen die nu thuis moeten blijven!”

De lessen werken in abonnementsvorm, met filmpjes en uitleg van de trucs, maar ook instructies om zelf materiaal te maken. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier