Bierproefclub uit Ingelmunster viert twintigste verjaardag

Heerlijk Intens Consumeren bestaat 20 jaar en werd op het gemeentehuis ontvangen. © (foto FODI)
Redactie KW

De plaatselijke vereniging Heerlijk Intens Consumeren (HIC) bestaat 20 jaar. Daarom werd ze officieel ontvangen. Meteen ook de eerste bierproeversclub die een gemeentereceptie aangeboden kreeg !

Schepen Trui Lambrecht zei dat het logisch is dat Ingelmunster een bierproeversclub telt, want als feestgemeente hebben ze ook een feestburgemeester. “Maar bier proeven is iets totaal anders dan pintjes drinken. Ons land telt 300 brouwerijen, we brouwen 18 miljoen hectoliter bier per jaar, waarvan 11 miljoen voor de export is bestemd”, vertelt de schepen. “In de biergeschiedenis neemt ook onze gemeente een prominente plaats in. Begin de jaren 1900 telde Ingelmunster zelfs een vijftal brouwerijen, waaronder brouwerij Claerhout, Derammelaere, Devisschere en Van Honsebrouck. De brouwers Maurice Devisschere en Van Honsebrouck waren twee concurrenten. Devisschere brouwde zijn bier waar het Brouwershof was gevestigd, nu café Den Bockor. Deze brouwer stond in 1923 ook aan de wieg van De Mandelbeek, samen met de pastoor en het OCMW. Hij kreeg ook zijn eigen straatnaam Maurice Devisscherestraat op de Westwijk. Brouwer Van Honsebrouck verwierf in de jaren zeventig naam en faam door de sponsering van Club Brugge. Deze brouwer bracht veel bieren op de markt. De HIC bestaat 20 jaar en proeft zo’n 20 speciale bieren per jaar of al ruim 400 verschillende bieren. Er bestaan echter 1.500 Belgische biermerken. Dat is goed voor nog eens 55 jaar bierproeven.”

120 bierproefavonden

Stefaan Demasure, voorzitter HIC, zei dat de vereniging begon in het magische jaar 2000, het jaar waarin de wereld zou vergaan. “Vergaan deed de wereld niet, maar in Ingelmunster beleefden we een klein aardschokje. Op 21 januari 2000 hielden we immers bierproeversclub HIC boven de doopvont op een persconferentie in café De Meersch, onze eerste locatie. Een maand later gingen we met 17 leden van start voor een eerste degustatieavond. Eind december 2000 sloten we af met 28 leden en eind 2001 hadden we al 47 leden. Tijden ons derde werkjaar noteerden we 66 leden. In 2013 bereikten we met 73 leden een absoluut record. Onze leden komen van overal (Gent, Oostende, Vlamertinge…) en zijn van alle rang en stand. Zelfs twee burgemeester sproefden al verschillende bieren, namelijk ereburgemeester Jean-Pierre De Clercq en huidig burgemeester Kurt Windels. In de leeftijd kennen we een grote diversiteit. De jongsten zijn nog lid van de Scouts, onze prille zeventigers zijn al lid van Okra.”

Bierproeven is overigens niet enkel een mannenzaak. “We tellen ook tien vrouwen in de club en zelfs zeven echtparen. We veranderden ook wel eens van locatie. Van De Meersch trokken we naar ‘t Middenstandhuis, waar we later ook nog twee keren arriveerden. Ook Aviflora, ‘t Brouwershof en De Wante deden we aan als clublokalen. Hoor je al die lokalen, dan is het precies of we een spoor van vernieling achterlieten. De Meersch, Aviflora en ‘t Brouwershof werden immers allemaal afgebroken. ‘t Middenstandshuis staat gelukkig tussen twee andere gebouwen en De Wante toont al de sporen der jaren”, glimlacht Stefaan. “In de voorbije 20 jaar organiseerden we 120 bierproefavonden en proefden we ongeveer 400 bieren. We hadden 40 gastsprekers of brouwers over de vloer, deden tien brouwerijbezoeken, organiseerden vijf verrassingsreizen, deden drie fietstochten en organiseerden drie kookavonden. We bezochten ontelbare bierfestivals. In 2006 droegen we HIC-lid Hans Denturck voor bij de cultuurraad en kreeg hij de Cultuurtrofee . Als wederdienst componeerde en zong hij het HIC-lied. Krak van Ingelmunster 2015 en tevens industrieel ingenieur biochemie Steven Rommel zit ook in ons bestuur. Als eindwerk voor zijn studies maakte hij een overheerlijke Black Pete, waarmee hij de eerste prijs behaalde.”

De huidige bestuursploeg bestaat uit Stefaan Demasure (voorzitter), Filip Moerman (penningmeester), Piet Salomez (secretaris), Kurt Mahieu (bestuurslid), Steven Rommel (bestuurslid en webmaster). (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier