Bibliotheek Beernem zet vrijwilligers in de bloemetjes

© GS
Redactie KW

Bij de start van de week van de vrijwilliger nodigde De Beernemse bibliotheek op vrijdag 6 maart haar vrijwilligers uit op een receptie met een hapje en een drankje. Hiermee wil ze haar waardering uitdrukken voor hun onmisbare inzet.

“De bijdrage van deze vrijwilligers betekent een grote meerwaarde voor de Beernemse bibliotheek”, aldus Sarah D’haeninck, beleidsmedewerker bibliotheek. “Zonder hun engagement zouden heel wat initiatieven niet kunnen bestaan. De Kinder- en Jeugdjury, het voorlezen aan kinderen en ouderen, Boekstart, CoderDojo, de boekendienst aan huis en zoveel meer. Het draait allemaal op super gemotiveerde vrijwilligers. Ook voor het werk achter de schermen zoals het terugzetten en kaften van boeken rekenen we sterk op hun inzet en medewerking. In het beheersorgaan zetelen vrijwilligers die mee nadenken over het beleid van de bibliotheek. Sommige vrijwilligers nemen zelfs meerdere taken op zich en combineren bijvoorbeeld voorlezen met KJV of boeken terugplaatsen en boeken kaften.”

Beernem kan rekenen op veel vrijwilligers. “In onze sportclubs, onze socio-culturele verenigingen, in onze seniorenverenigingen, er zijn onze buurtwerkers, er zijn ook inwoners die wat groenonderhoud doen, maar ik denk dat onze bibliotheek de gemeentelijke dienst is met de meeste vrijwilligers”, weet bevoegd schepen Patricia Waerniers te vertellen. “Meer dan 50 vrijwilligers helpen ons hier in de bibliotheek. Bij heel wat taken worden deze vrijwilligers ingeschakeld: voorlezers voor kinderen, begeleidsters Kinder- en Jeugdjury, wegzetters (mensen die ingeleverde werken terugzetten), kafters (mensen die nieuwe boeken kaften), mensen die de boekendienst aan huis doen, leden van de beheerraad van de bib & OC Kleine Beer. Daarom een hele dikke merci uit naam van het schepencollege voor jullie inzet voor onze Beernemse bibliotheek. Jullie pure engagement als vrijwilliger willen we koesteren. We willen goed zorg dragen voor dat waardevolle kapitaal van onze vrijwilligers.”

Daarom wordt in de Beernemse bibliotheek geïnvesteerd in een vrijwilligersvriendelijk klimaat. Ze zorgen ervoor dat iedereen die hier werkt, professionals en vrijwilligers zich veilig voelt, in een sfeer van vertrouwen kan werken en gerespecteerd wordt. Dat vrijwilligersvriendelijk klimaat wordt gecreëerd door de bibliotheekmedewerkers.

Voor Parick Cypers, die sinds 3 jaar vrijwilliger is in de bibliotheek, is zijn engagement voortgevloeid uit een oproep van de bibliotheekmedewerkers. “Er was een oproep voor helpende handen bij het nieuwe digitale systeem dat werd geïnstalleerd en alle boeken moesten voorzien worden van nieuwe labels. Nu ik gepensioneerd ben, kom ik iedere maandag meehelpen om de boeken terug in de rekken te plaatsen, maar vooral is het iedere week een moment om naar uit te kijken.” Ook voor Kristine Strobbe, die zetelt in de bibraad en al 25 jaar vrijwilliger is, spelen boeken een grote rol in haar leven. “Al van kindsbeen af heb ik veel gelezen. Ik zat altijd met mijn neus in de boeken. Ondertussen zet ik me ook in als lid van de Kinder en Jeugdjury. Dit gebaar van de bibliotheek is nu wel een mooie attentie waarbij ze respect tonen voor de vrijwilliger, een appreciatie voor ons stille werk.”

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier