Bezieler van straathoekwerk Joost Bonte ontslagen door besparingen

Philippe Verhaest

Joost Bonte (60), coördinator van het straathoekwerk in West- en Oost-Vlaanderen, is door de besparingen van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zijn job kwijt.

De aangekondigde besparingen van Vlaams welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) krijgen nu ook een gezicht. Bij de vzw Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) worden 18 van de 52 werknemers ontslagen. Onder hen ook Joost Bonte, ook wel de geestelijke vader van de straathoekwerkers genoemd. SAM moet in totaal 1 miljoen euro besparen.

Toen het nieuws bekend raakte, volgde er op sociale media een golf van verontwaardiging. “Een slag in het gezicht van alle straathoekwerkers en iedereen die probeert mensen die het moeilijk hebben in deze samenleving weer op de rails te krijgen”, valt onder andere te lezen. “Er wordt voor gekozen om die groep gewoon in de steek te laten en enkel te focussen op het beteugelen van de overlast die ze veroorzaken.”

Iemand anders heeft het over een compleet verkeerde beslissing. “Deze regering snoeit om te bloeden. Ze weten echt niet waarmee ze bezig zijn. Joost, neem Beke eens mee op de straat, toon hem de underground van onze maatschappij, want vanuit zijn ivoren toren heeft die man geen enkel besef van wat er zich op straat afspeelt! Bedankt voor je fenomenale inzet, je zal héél hard gemist worden.”

Collectief ontslag

Joost Bonte was de laatste 19 jaar coördinator van alle mogelijke projecten rond straathoekwerk in West- en Oost-Vlaanderen. Hij is onder de indruk van de vele blijken van medeleven. “Blijkbaar ben ik graag gezien”, glimlacht hij. “Maar ik begrijp ook dat heel veel mensen verontwaardigd zijn. Minister Beke heeft het over ‘snoeien om te bloeien’, maar daar geloven veel mensen niet in. Ik voel me in elk geval niet persoonlijk geviseerd, want het gaat over een collectief ontslag. Ik ben erbij omdat ik de oudste ben.”

Joost Bonte is van Ingelmunster afkomstig, maar woont ondertussen al jaren in Kortrijk. Daar is hij voorzitter van het sociaal-artisitiek gezelschap Unie der Zorgelozen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde hij vanop de SP.A-lijst 801 voorkeurstemmen. Hij is de broer van SP.A-boegbeeld en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier