Bewoners van openbare Kortrijkse wzc’s mogen weer bezoek op de kamer ontvangen

Handen ontsmetten blijft de norm in WZC Sint-Jozef. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Donderdag is er weer bezoek mogelijk op de kamer in de woon-zorgcentra van Zorg Kortrijk: Sint-Jozef, Biezenheem, De Weister, De Zon en Ter Melle. Er gelden wel nog strikte veiligheidsvoorwaarden. Binnenkort worden ook riksja’s en rolstoelfietsen ingezet voor stadsbezoeken en tochtjes met bewoners van de woon-zorgcentra.

Vanaf komende donderdag (18 juni) kunnen niet alleen partners maar alle familieleden en vrienden van bewoners op bezoek komen op de kamer in openbare woon-zorgcentra. Ook wordt het mogelijk om een wandelbezoek te organiseren, waarbij bezoekers even op stap gaan met een bewoner.

Strenge maatregelen

Er gelden wel enkele voorwaarden. Bezoek kan bijvoorbeeld enkel op afspraak, via de contactpersonen van het desbetreffende woon-zorgcentrum. Op werkdagen, binnen de kantooruren. Bezoekers tekenen vooraf een verklaring op eer, waarin ze verklaren dat ze in de voorbije 14 dagen geen positieve Covid-19 test hebben afgelegd, geen symptomen hebben vertoond en geen contact hebben gehad met een (vermoedelijk) besmet persoon.

Bezoekers verklaren ook in kennis te zijn gesteld van de nodige hygiënische maatregelen. Bezoekers brengen zelf een mondmasker mee en gebruiken dit tijdens de volledige duur van het bezoek. Voor het bezoek wordt de temperatuur van de bezoeker gemeten, bij het vaststellen van koorts kan het bezoek niet plaatsvinden.

Bezoekers zullen telkens goed gebriefd worden over de specifieke regels door het zorgpersoneel. De kamerbezoeken zijn beperkt tot een persoon per bezoek en kunnen ongeveer een uur duren. De afstand van anderhalve meter moet ook in de kamer bewaard worden. De wandelbezoeken gebeuren eveneens in overleg met de verantwoordelijken van de woon-zorgcentra.

“Ik ben blij dat we met Zorg Kortrijk opnieuw een stap kunnen zetten naar het nieuwe normaal”, aldus Philippe De Coene, schepen van Zorg. “We willen ook onze rolstoelfietsen en riksja’s weer laten uitrukken, zodat de bewoners de vele mooie locaties in de stad kunnen opzoeken. Uiteraard moeten we zeer voorzichtig blijven, het coronavirus is niet weg en één besmetting kan ernstige gevolgen hebben voor de hele afdeling of zelfs het hele woon-zorgcentrum. We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van onze bezoekers.”

Voor de besturing van de riksja’s worden nog vrijwilligers gezocht. Je kan je aanmelden op het nummer 056/24 42 00.

Geen nieuwe besmettingen

“We stellen voorlopig geen nieuwe besmettingen meer vast in onze woon-zorgcentra.” In de cohortafdeling van Sint-Jozef verblijven nu nog 12 bewoners, waarvan slechts één met symptomen. Volgens de definitie van de hogere overheid zijn deze bewoners reeds “coronavrij“, en dus eigenlijk het volledige centrum, maar uit voorzichtigheid houden we hen in quarantaine en keren ze pas na een negatieve test terug naar hun afdeling, wanneer er 100% zekerheid is dat men geen drager meer is van het virus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier