Bewoners Lange Munte bezorgd over bouwplannen: “Er komen geen onteigeningen”

In de wijk bevinden zich heel wat sociale woningen die aan een update toe zijn.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Verschillende bewoners van de wijk De Lange Munte en de Beeklaan maken zich zorgen over de drastische werken die er in hun buurt zitten aan te komen. Dat bleek maandagavond op de Kortrijkse gemeenteraad, waar de voorlopige bouwplannen werden voorgelegd. “Er komen geen onteigeningen”, stelde schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) gerust.

Een gebrek aan parkeerplaatsen, onnodige handelszaken, te veel woningen, het verdwijnen van groen en mogelijke onteigeningen. Het zijn maar enkele van de zaken waar de bewoners van de Kortrijkse Lange Munte en de Beeklaan zich zorgen over maken. Dat bleek maandagavond uit een tussenkomst van Carol Leleu van oppositiepartij CD&V in de gemeenteraad.

“We zijn blij dat de wijk opgewaardeerd wordt met aandacht voor sociale woningen en de fietser. Maar er zijn toch heel wat bezorgdheden”, klonk het. “Mensen vielen uit de lucht bij het zien van de plannen. Ze hebben het gevoel dat ze worden voorgelogen op de infomomenten en dat hun grieven niet gehoord worden. Zo wordt de Frascatilaan dicht gebouwd. Een broodnodige buurtparking en een stukje groen moeten daar wijken voor eengezinswoningen. Maar is daar wel nood aan nog meer woningen? De projecten in de buurt geraken nu al amper verkocht. Mensen hebben daar het gevoel dat ze uit hun eigen huis gejaagd worden”, betoogde Leleu.

Bovendien trekken volgens haar veel bewoners de plannen voor een vernieuwd handelscentrum in twijfel. “Ze hebben al veel zaken zien komen en gaan. Geen enkele omwonende is vragende partij voor meer winkels. En tot slot vreest zeker een gezin voor onteigening, het fietspad loopt immers recht door hun woning.”

Het handelscentrum, ooit bedoeld als dé verzamelplek voor buurtbewoners, had nooit echt succes.
Het handelscentrum, ooit bedoeld als dé verzamelplek voor buurtbewoners, had nooit echt succes.

Schepen van Wonen Wout Maddens (Team Burgemeester) probeerde de gemoederen te bedaren door erop te wijzen dat het nog maar om een voorlopig plan gaat. “Op 19 maart is er nog een infovergadering. Daar kan iedereen bezwaren indienen en die gaan we uiteraard ter harte nemen.” De schepen wees er ook op dat er wel degelijk nood is aan de extra bebouwing op die plaats. Het gaat immers vooral over sociale woningen.

Zijn collega Axel Weydts kon ook meteen de aanwezige buurtbewoners in de raadszaal gerust stellen. “Er komen geen onteigeningen. Nu niet, en ook niet als we het plan gaan uitvoeren. Mochten die mensen hun huis zelf willen verkopen, dan heeft de stad zeker interesse. Dat hebben we duidelijk gemaakt, maar verdere stappen ondernemen we niet.” Het voorstel werd goedgekeurd door alle partijen behalve CD&V en Vlaams Belang, zij onthielden zich.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier