Besmet op droomcruise: Nancy sterft op haar vijftigste verjaardag

Nancy Bisschop werd ziek op het cruiseschip Costa Favolosa. © Getty/gf
Redactie KW

Nancy Bisschop uit Beselare is woensdagavond overleden in het ziekenhuis in Roeselare aan de gevolgen van het coronavirus. Net op de dag dat ze vijftig zou worden. Wellicht raakte de dame besmet met het coronavirus op een cruise naar de Caraïben.

Op 7 maart, toen er van een lockdown nog geen sprake was, stapte Nancy Bisschop uit Beselare aan boord van de Costa Favolosa voor een achtdaagse cruise rond de Caraïbische eilanden. Samen met een vriendin zou ze een droomreis maken, maar het werd een nachtmerrie.

Al na enkele dagen bleek dat er passagiers besmet waren met het coronavirus. Excursies werden geschrapt en ook de bars en winkeltjes op het schip bleven dicht. Helikopters vlogen af en aan om besmette patiënten naar het ziekenhuis over te vliegen.

“Hartaanval”

“Een hartaanval”, kregen de verontruste passagiers te horen. Maar op een avond werden alle driehonderd Belgen van het schip gehaald en onder politiebegeleiding naar een luchthaven gebracht om van daaruit gerepatrieerd te worden. In de weken daarna overleden al drie Belgische passagiers van de boot.

Maandagavond verloor ook Nancy Bisschop uit Beselare de strijd tegen het virus. Een lange strijd, want Nancy werd al op 26 maart opgenomen in het AZ Delta in Roeselare, waar ze uiteindelijk ook gestorven is. Net op de dag dat ze vijftig zou worden.

Negen uur hoesten

Ivo Daniëls, een medepassagier van Nancy Bisschop, wijst met een beschuldigende vinger naar De Blauwe Vogel, het reisbureau uit Sint-Truiden waar de meeste Belgen hun cruise hadden geboekt. In een emotionele post op de Facebookpagina van De Blauwe Vogel doet hij zijn verhaal.

“Nancy was mijn tafelgenote tijdens de cruise. Nancy had zichzelf en haar vriendin getrakteerd op een cruise naar de Caraïben voor haar vijftigste verjaardag”, begint hij zijn relaas. “Toen de derde dag een helikopter naar het schip kwam en mannen met witte pakken aan boord kwamen, begon – niet alleen bij Nancy – de schrik er toch een beetje in te komen. De geruchten dat er verschillende doden aan boord waren, maakten het al niet veel beter.”

“De volgende dagen bleef iedereen dan ook vooral op de kamer. Dat de bars en winkels gesloten waren vond Nancy zelfs niet erg meer. Ze wilde vooral terug naar huis, naar haar kinderen en haar nieuwe vriend. Maar niemand die haar kon vertellen wanneer dat zou zijn, want we mochten nergens van boord. Tot er op een avond halsoverkop beslist werd om alle Belgen met zes bussen, onder loeiende politiesirenes, snel op het vliegtuig te proppen. Mensen met koorts kregen snel een mondmasker, maar zaten gewoon langs ons. Ik heb nooit zoveel mensen horen hoesten en dat negen uren lang”, klinkt het verder.

Groepsklacht

Verscheidene passagiers hebben ondertussen besloten om stappen te ondernemen tegen het reisbureau. Ze bundelden hun klachten en namen een advocaat onder de arm. Het reisbureau wijst echter alle verantwoordelijkheid voor de fout gelopen van zich af en verwijst naar rederij Costa.

Nancy Bisschop laat, naast haar levenspartner Franky, met Gail en Ksenia ook nog twee dochters en een kleinkind Anaïs achter. De afscheidsplechtigheid gaat door in intieme kring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier