Bertje Vermeire over EK: “Iserbyt of Aerts, Sweeck mijn derde man”

Eli Iserbyt won vorig weekend de Koppenbergcross en is topfavoriet op het EK. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Wat zijn we blij dat er nog gecrost mag worden! Zelfs zonder Van Aert en Van der Poel is het wekelijks iets om naar uit te kijken in deze barre tijden. Zo ook voor levende legende Robert ‘Bertje’ Vermeire, 76 intussen. Ook zondag zal hij thuis in Beernem een aandachtig kijker van het EK veldrijden in Rosmalen zijn. “Ik verwacht, net zoals dat in de voorbije crossen het geval was, een hevige strijd.”

1. Verjaren in coronatijden

Voor wie Bertje Vermeire niet kent: Vermeire was in de jaren 60, 70 en 80 een absolute topper in het veld. Bij de amateurs werd hij maar liefst vijf keer wereldkampioen en veroverde hij acht Belgische titels. Bij de profs werd hij vijf keer tweede op het BK, na Roland Liboton. Staan nog op zijn palmares: meer dan 240 zeges. En afgelopen maandag vierde hij zijn 76ste verjaardag. Aan de telefoon klonk hij even enthousiast als anders, maar we kunnen ons voorstellen dat hij al plezantere verjaardagen gekend heeft. “Het is toch anders. Echt vieren kun je het niet noemen. Normaal gaan we op restaurant, maar dat mag nu niet. We hebben gewoon thuis gegeten. (lacht) Mijn kleinzoon van zes jaar is hier wel. Die zit sinds maart in onze bubbel, maar mijn kinderen komen hem gewoon afzetten en weer ophalen. Binnenkomen voor een babbeltje zat er niet in. Maar het is nu zo en we houden ons aan de regels. Als het mooi weer is, gaan we een toertje fietsen en ik heb veel tijd om te lezen. Vooral boeken over sport of biografieën van renners. Het boek van Lucien Van Impe, van Gerben Karstens, van André Meganck, van Niels Albert…. Te veel om op te noemen. Ik ben nu begonnen aan De Kleedkamer van Ruben Van Gucht. Het lukt wel om me bezig te houden.”

2. Iserbyt vs Aerts

Een andere hobby van Bertje Vermeire: naar de cross kijken. Normaal is hij steevast langs het parcours of in de viptent te vinden, maar nu volgt hij alle crossen op tv. Vanuit zijn zetel. “Ik heb ze allemaal gezien en ik moet zeggen dat ik er best van genoten heb. Er zat strijd in. Zondag verwacht ik hetzelfde. Volgens mij zal het gaan tussen Eli Iserbyt en Toon Aerts. Zij steken er wat bovenuit. Sweeck wordt mijn derde man. De Koppenberg was zwaar voor hem, maar op het EK krijgt hij een parcours op maat. Als hij toewerkt naar een bepaalde cross, let je maar beter op. Michael Vanthourenhout is ook niet slecht, maar hij moet vaak van ver terugkomen.”

3. Nederland boven bij dames

“Ook de dames zijn leuk om naar te kijken. Hoe die Nederlandse meisjes door het veld rijden: sterk. En het zijn bijna uitsluitend Nederlandse dames in de top tien. Op de Koppenberg was Lotte Kopecky, een wegrenster, zelfs onze eerste landgenote. Ik vind het toch vreemd wat er met Sanne Cant aan de hand is. Ik vrees een beetje dat ze over haar hoogtepunt heen is. Het was vorig jaar al wat minder. Ze geeft tijdens de wedstrijden ook een krampachtige indruk. Ik heb een artikel gelezen waarin stond dat ze het zelf niet goed weet. Hopelijk komt ze er weer bovenop.”

Bertje Vermeire over EK:
© Davy Coghe

4. Van Aert en Van der Poel

“Twee toptalenten. Maar ik denk dat ze de crossen meer zullen gebruiken om zich voor te bereiden op het wegseizoen. En ze hebben groot gelijk. Een betere voorbereiding dan een uur diep gaan, kun je volgens mij niet hebben. Op training valt dat maar moeilijk na te bootsen. Als je geen zin hebt om op training snel te rijden, doe je dat niet, hé. (lacht) Maar ze mogen er gauw weer bij komen, Van Aert en van der Poel. En dan zal het heel moeilijk worden om ze van de zege te houden.” (Beau Vandevvere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier