Benefiet voor Jannes Bousson om hulpmiddelen aan te schaffen en revalidatie verder te zetten

Jannes met zijn vader Yannick Bousson.
Redactie KW

Meer dan drie jaar nadat hij bij een zwaar ongeval betrokken raakte, blijft Jannes Bousson (27) uit Varsenare stapjes zetten. Maar de tussenkomsten in de revalidatie zijn serieus geslonken. Daarom wordt nu een benefiet voor de jongeman georganiseerd.

Hij voetbalde en was jeugdtrainer. Hij was – onder de artiestennaam MC Kryptic – gepassioneerd met muziek bezig. Jannes Bousson uit Varsenare was een meer dan energieke jongeman. Maar een auto-ongeval zette zowel zijn leven als dat van zijn omgeving op zijn kop. Hij lag zes maanden in coma en zit sindsdien in een rolstoel. Voetballen werd onmogelijk, ook zijn microfoon werd naar het verleden verbannen. “De oude zal hij nooit meer worden. Maar elk half procent dat hij vooruit gaat, wordt hier gevierd”, zeggen zijn ouders.

Jannes was die vijftiende maart in 2016 omstreeks 23 uur op weg naar huis toen het langs de Torhoutsesteenweg in Sint-Michiels fout ging. Door werken was de weg daar afgesloten, maar de jonge bestuurder merkte dat te laat op. Met zijn Citroën Pluriel knalde hij op een graafmachine. In kritieke toestand werd hij naar het ziekenhuis overgebracht.

Hersenschade

Pas zes maanden later ontwaakte hij uit zijn coma. Maar meteen werd duidelijk dat de impact van het ongeval groot zou zijn. Jannes liep namelijk hersenschade op en zou nooit meer dezelfde worden. Maar de twintiger is strijdvaardig en timmert gestaag aan de weg. Zijn dagprogramma zit dan ook volgepropt met revalidatie: kinesitherapie, hippotherapie, logopedie, cognitieve en sociale revalidatie,… “Het gaat heel erg traag, maar hij zet wel stappen in de goeie richting. Praten lukt steeds beter. Hij eet en drinkt zelfstandig. En als zijn evenwicht terugkeert, zit stappen er misschien weer in”, zegt papa Yannick.

Twee jaar kon Jannes genieten van een ruime tussenkomst bij zijn revalidatie. Helaas valt Jannes nu terug op een tussenkomst voor kiné en verzorging alleen. “Maar andere vormen van revalidatie moet hij uit eigen zak betalen. We doen dat met de glimlach, want de kleinste stap vooruit is voor ons al onbetaalbaar. Maar we zouden liegen als we zeggen dat het – naast emotioneel – financieel niet zwaar om dragen is.”

Benefiet

Een paar voorbeelden: een aangepaste douche in de garage: 11.000 euro, een fiets waar Jannes met zijn rolstoel in kan: 3.500 euro. En daar wordt telkens maar een heel klein deeltje van terugbetaald. “Als je dan hoort wat er bijvoorbeeld voor militaire vliegtuigen betaald wordt, lijkt zoiets heel oneerlijk”, zeggen zijn ouders. Ondertussen staat Jannes op de wachtlijst voor een persoonsgebonden budget waarmee hij hulp en begeleiding kan betalen. Daar heeft het gezin echt nood aan, want beide ouders gaan werken en de broers studeren. Maar het duurt hoe dan ook jaren voor je daarvan kan genieten.

Om hulpmiddelen aan te schaffen en de revalidatie waar geen tussenkomst voor is, verder te zetten, wordt een benefiet georganiseerd op 5 oktober in de cultuurzaal van het Vrijetijdscentrum in Jabbeke. Het gaat om een diner met daarna muziek. De prijs bedraagt 50 euro, maar giften zijn welkom. Wie wil aansluiten na het eten voor het optreden en dansfeest betaalt 10 euro.

Alle informatie vindt u op de Facebookpagina ‘Benefiet Jannes’.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier