Belgische slagers bereiden WK voor met lamsvlees uit Pollinkhove: “We hopen dat de Belgian Butcher Bulls met goud huiswaarts keren”

In Parijs vindt van 27 tot 31 maart de World Butchers Challenge plaats, zeg maar het WK voor slagers. Ook ons land zal met The Belgian Butcher Bulls vertegenwoordigd zijn. De zes slagers oefenden de voorbije maanden keihard, onder meer op het versnijden van een volledig lam. Die werden gekweekt door schapenhandel Bucquoye uit Pollinkhove.
Aan de World Butchers Challenge nemen teams uit veertien verschillende landen deel. Die moeten in 3,5 uur tijd een halve koe, een half varken, een volledig lam en vijf kippen versnijden en al dat vlees creatief verwerken. Een 28-koppige jury zal er nauwlettend op toezien dat alle vlees wordt verwerkt.
Klanten
De zes slagers die de Belgische kleuren zullen verdedigen, oefenden de voorbije maanden uitvoerig hun slagersskills. Het lamsvlees dat ze tijdens hun oefensessies versneden, is afkomstig van lammeren van schapenhandel Bucquoye uit Pollinkhove. “Drie van de zes Belgian Butcher Bulls zijn klant bij ons: Jan Klaas Decupere uit Beselare, Bart Maertens uit Brugge en Jeroen Lievens uit Avelgem”, zegt Eddy Bucquoye (63), die samen met zijn zoon Baptist (36) schapenhandel Bucquoye runt. “We hebben al een tiental lammeren aan hen verkocht en ook eentje geschonken als sponsoring. Het zijn dieren van uitstekende kwaliteit.”
“Het is een eer dat we op die manier ons steentje kunnen bijdragen aan hun WK-voorbereiding”, zegt de schapenhandelaar uit Pollinkhove. “We kunnen jammer genoeg niet naar Parijs om te supporteren, want de bus die werd ingelegd zit al vol. Maar we hopen uiteraard dat The Belgian Butcher Bulls met goud huiswaarts keren. We wensen hen alvast veel succes.”
Het verwerkte vlees van de oefensessies wordt geschonken aan Moeders voor Moeders, die de bereidingen uitdelen aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben.
Lam voor de koning
Tot enkele jaren geleden kreeg het koningshuis ook elk jaar een lam geschonken door de vzw ‘Handelaars en Ambachtslui van de wijk rond het slachthuis en de markten van Anderlecht’. “Ook dat lam kwam telkens van bij ons”, zegt Eddy Bucquoye. “Maar door corona kwam een einde aan deze jarenlange traditie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier