Belgian Quo Band uit Torhout verwelkomt nieuw bandlid uit Tielt

We herkennen v.l.n.r. Lieven Vandenbroucke, Geert Callens, Rik Michels en Wesley Jaques. © GF
Redactie KW

Iets meer dan tien jaar geleden zag de Belgian Quo Band, een tributeband met muziek van Status Quo, het levenslicht. Sinds deze maand heeft de band ook een nauwe band met Tielt, want Tieltenaar Rik Michels versterkt de rangen. “In februari geven we dan ook een eerste optreden met Rik in Tielt.”

Belgian Quo Band heeft bijna negen jaar met ongeveer dezelfde bezetting gespeeld, maar daar is nu verandering in gekomen. “We merkten dat de neuzen niet helemaal meer in dezelfde richting stonden”, legt manager Wesley Jaques uit. “Belgian Quo Band was intussen ook uitgegroeid tot een groep met regelmatige optredens in het buitenland, tot zelfs in Mali toe, dus het was niet eenvoudig om de juiste mensen te vinden. We waren op zoek naar grote fans van Status Quo, die de muziek ook voelden en perfect konden spelen. Die hebben we uiteindelijk gevonden in Geert ‘Parfitt’ Callens en Rik ‘Rossi’ Michels. Rik is in het Tieltse zeker bekend van Nightlife en The Heavenly Kings.

Zonder pauzes

De tributeband brengt uiteraard de nummers van Status Quo. “We merken dat vooral de grote hits goed scoren bij het publiek. Toch proberen we te focussen op alle hits, niet op één bepaalde periode van de band. Als de luchtgitaren dan opduiken of de mensen zingen mee, is dat keer op keer kicken. We spelen de nummers ook vlot na elkaar, zonder pauzes. Zo houden we de drive erin.”

“Als de luchtgitaren opduiken of de mensen zingen mee, is dat keer op keer kicken”

De band repeteert eenmaal per week. “In de zomer wat minder, want dan hebben we heel veel optredens. We spreken op voorhand af welke nummers we gaan repeteren en die studeert iedereen dan zo goed mogelijk in. Vaak doen we ook een speciale repetitie, waarbij we speciaal focussen op bepaalde zaken. Dat kan gaan van de overgangen tussen nummers, tot de samenzang, de tempo’s van de nummers en de dynamiek van het spelen.”

Gekke plekken

Omdat de band veel optredens heeft, komen ze soms ook op vreemde plaatsen terecht. “In gevangenissen en psychiatrische ziekenhuizen hebben we al opgetreden, maar ook de legerbasis in Mali hebben we eens op z’n kop gezet en vorig jaar stonden we in Bobbejaanland. In 2015 deden we Rock Til You Drop. Toen gaven we vier concerten op vier verschillende locaties in tien uur tijd. We verplaatsten ons met een tourbus, een helikopter en zelfs een limousine én hadden al onze instrumenten dubbel mee. Een van die optredens hielden we trouwens in Schuiferskapelle.”

“We hebben in Mali eens de legerbasis op z’n kop gezet”

Ook nu staan de bandleden weer voor een uitdaging want komend weekend, op zaterdag 17 en zondag 18 november, zijn ze van plan om meer dan 25 interviews te doen bij lokale radio’s.

“We kiezen heel specifiek voor hen, omdat we het toch telkens speciaal vinden om bij een lokale radio op bezoek te gaan. Je voelt en ruikt bijna de passie waarmee die mensen te werk gaan. Met Belgian Quo Band willen we de lokale radio’s eens extra bedanken voor hun werk en hen onder de aandacht brengen. We zullen proberen om zoveel mogelijk live aanwezig te zijn, maar dat is niet altijd evident. Bij een twaalftal stations gaan we naar de studio, anderen interviewen ons telefonisch en twee babbels zijn om praktische redenen op voorhand opgenomen. We hebben voor die dag speciaal vervoer geregeld. Via een omgebouwde mobilhome zullen we ons comfortabel kunnen verplaatsen. Ons eerste radio-interview van de dag vindt trouwens ook plaats in Tielt.”

Eerste optreden

Belgian Quo Band heeft het afgelopen jaar een pauze genomen, maar binnenkort schieten ze weer helemaal uit de startblokken. “In Tielt dan nog. Op 9 februari volgend jaar staan we voor het eerst op het podium in onze nieuwe bezetting en dat tijdens het Patersdreef Festival in de Europahal in Tielt. Mensen mogen zich verwachten aan wat verandering in de setlist, maar we blijven ook wel trouw aan het recept van Status Quo. Verwacht dus maar hits en ambiance! De toegang is trouwens gratis en er komen nog veel andere fijne bands langs.”

– De band is in 2007 ontstaan. De Belgian Quo Band bestaat uit Geert Callens (54) uit Poelkapelle als ritmegitarist, Rik Michels (59) uit Tielt op de gitaar en aan de micro, Lieven Vandenbroucke (48) uit Torhout op bass, harmonica en voor vocals en Wesley Jaques (37) uit Torhout/Gent aan de drums. Hij is ook manager.

– De Belgian Quo Band heeft er al een aantal memorabele optredens opzitten. “We deden een wereldrecordpoging luchtgitaar tijdens de Gentse Feesten, maar ook Rock For Specials zit in ons hart. Toen traden we op voor een paar duizend mensen met een verstandelijke beperking. Ongelooflijk hoe spontaan en dankbaar die mensen zijn. We waren de openingsact, maar de weide stond echt in vuur en vlam. Ooit moest Status Quo trouwens een optreden in Duitsland afzeggen omdat Rick Parfitt ziek was. Toen werden wij gevraagd om een vervangingsoptreden te doen.”

– De grootste droom van de Belgian Quo Band is om een supportact te mogen doen in het Sportpaleis. “Daarnaast zou het ook wel tof zijn om eens op een cruiseboot op te treden.”

– Boekingsprijs op aanvraag.

(Lien Depauw)