Bekende ondernemer Carl Vanbiervliet overleden

Redactie KW

In het Jan Yperman ziekenhuis in Ieper is vorige week Carl Vanbiervliet overleden. Hij werd net geen 87 jaar. De Zonnebekenaar was onder andere voorzitter van de Kamer van Handel en Nijverheid Ieper-Poperinge-Diksmuide en van voetbalclub SC Zonnebeke.

Carl Vanbiervliet werd geboren in Zonnebeke op 13 oktober 1932. Hij was de echtgenoot van Reine-Marie Deryckere en de broer van Marie-Madeleine Vanbiervliet (+) en Paul en Annie (+) Vanbiervliet-Van Dooren. Carl was een telg uit een bekende steenbakkersfamilie. De familie Vanbiervliet is van oudsher gekend als steenbakkers met de bedrijven Steenbakkerijen van Zonnebeke en de Briqueterie de Warneton. In Zonnebeke werd de steenbakkerij, het huidige Wienerberger, opgericht in 1904 door de families Iweins en Vanbiervliet. Van de vele steenbakkerijen die er na de Eerste Wereldoorlog in Zonnebeke waren, bleef enkel die van Jerome Vanbiervliet, vader van Carl, over. Jarenlang was de steenbakkerij het grootste bedrijf van Zonnebeke en stelde het heel veel mensen te werk. Carl, door iedereen Karel genoemd, en broer Paul hadden de leiding over het bedrijf. Als werkgever was hij heel geliefd. Hij had een persoonlijke band met zijn werknemers.

Carl speelde zowel in Zonnebeke als in de regio een belangrijke rol als ondernemer. Hij was tien jaar voorzitter van de kamer van Handel en Nijverheid Ieper-Poperinge-Diksmuide en was ook actief als bestuurder bij Voka West-Vlaanderen.

Carl Vanbiervliet stond niet graag op het voorplan maar werkte graag in de schaduw. Hij was de drijvende kracht achter het familie-imperium, dat zijn zakelijke belangen onderbracht in de holding Fivanco. Die wordt nu geleid door David Vanbiervliet (zoon van Carls broers Paul).

Sociaal

Ook op sociaal vlak droeg Carl Vanbiervliet graag zijn steentje bij. Verenigingen konden steeds op hem rekenen en hij was ook jarenlang voorzitter van SC Zonnebeke. Verder was hij lange tijd voorzitter van de golfclub De Palingbeek, die hij samen met anderen oprichtte. Carl Vanbiervliet was officier in de orde van Leo-pold II, lid van Rotary Club Ieper en lid van 41 Clubs Belgium.

Op zaterdag 19 oktober om 11 uur wordt er afscheid genomen van Carl Vanbiervliet in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier