Bekende Autodroom van Blankenberge moet na 57 jaar dicht: “Manier waarop doet pijn”

Er komt een einde aan de Autodroom. © fb Autodroom
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Michel Claeys en Veronique Van Moorter voelen zich door het Blankenbergse stadsbestuur in de steek gelaten: na 57 jaar moet hun bekende Autodroom wijken voor de renovatie van de wandelweg aan de Pier, die in totaal vier jaar zal duren. “Vooral de manier waarop doet pijn”, zeggen ze.

Hele generaties zijn ermee opgegroeid: het gocartparcours aan de Pier gaat al mee sinds ’63. “Maar aan alles komt een einde zeker?”, zuchten Michel Claeys en Veronique Van Moorter. Al wisten ze wel dat die renovatie er aankwam en de Autodroom dus een aflopend verhaal was. “In februari werd ons meegedeeld dat we eind augustus zouden moeten sluiten, maar met het coronavirus hadden we op nog een jaartje extra uitstel gehoopt. Toen we halverwege augustus nog altijd niets gehoord hadden, namen we zelf dan maar nog eens contact op met het stadsbestuur. Vervolgens kregen we een mailtje terug waarin ons droog werd meegedeeld dat het toch bij eind augustus bleef. Het is dus vooral de manier waarop: na 57 jaar een vaste waarde te zijn geweest, moeten we zoiets vernemen via mail. Als je dan leest dat onze burgemeester die amokmakers persoonlijk uitnodigde voor een babbel, doet dat natuurlijk pijn.”

Zaken gingen goed

De uitbaters spreken tegen dat ze zelf nooit een alternatieve locatie voorstelden. “Daphné Dumery beweert dat in de krant, maar wij hebben een voorstel gedaan voor de kant van de jachthaven. Dat kon niet door de strandcabines: die mensen staan daar al jaren, klonk het. Maar onze broodwinning afpakken kunnen ze wel. Mocht het nu nog om een verlieslatende attractie gaan, dan zouden we het nog kunnen begrijpen. Maar onze Autodroom draaide na al die jaren nog altijd goed. Er stonden nog tot in november schooluitstapjes geboekt die we nu allemaal moeten annuleren.

De Autodroom bracht drie generaties groot. “En de vierde – onze dochter – stond al klaar. Wijzelf zijn 56 en 53, te jong om al met pensioen te gaan. We zullen het eerst allemaal wat moeten laten bezinken”, klinkt het.

Stad reageert

Volgens schepen van Concessies Benny Herpoel (N-VA) werd de concessie van de Autodroom vorig jaar al opgezegd. “Ze zou normaal aflopen op 1 januari, maar omdat de werken aan de wandelweg met een jaar waren uitgesteld, kregen ze nog wat respijt. Door corona is het natuurlijk een moeilijke zomer geworden, maar ze hebben ook nog de hinderpremie gehad”, zegt hij. De betonnen constructie van de Autodroom bemoeilijkt de zaak verder. “Zo’n vaste constructie op het strand is echt niet meer van deze tijd”, aldus Herpoel. “Bovendien is een nieuwe locatie vinden niet zo simpel: overal staan strandcabines en die mensen hebben al jaren hun vaste stek op het strand. Ook MDK, een agentschap van de Vlaamse overheid, zou dan trouwens nog zijn toestemming moeten geven.”

Een nieuwe locatie buiten Blankenberge is volgens Michel en Veronique al evenmin een optie. “De Autodroom is al 57 jaar met deze stad verbonden. Zo’n gesloten gocartcircuit, nergens anders aan de kust heb je dat. Onze klanten kwamen van overal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier