Beernem heeft toekomstplan voor kerken klaar

Schepen Patricia Waerniers, burgemeester Jos Sypré en raadslid Marjan Lootens.© AVH
Schepen Patricia Waerniers, burgemeester Jos Sypré en raadslid Marjan Lootens.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

De gemeente heeft een plan klaar om te onderzoeken hoe de herbestemming van de verschillende kerken in de gemeente eruit moet zien. Doordat er steeds minder priesters en kerkgangers zijn, wordt het steeds moelijker om erediensten te verzorgen.

“Vandaar dat de parochiale overheid in het kader van de parochiefusie-gemeenschap tussen Beernem, Wingene en Ruiselede bepaalde om de wekelijkse erediensten voortaan enkel nog in de St.-Amanduskerk en de St.-Lambertuskerk te organiseren. De andere kerken blijven weliswaar open voor vieringen, communies, bruiloften, uitvaarten…en kunnen nog steeds dienen als stille en ontmoetingsruimte voor wie daar behoefte aan heeft”, steekt burgemeester Sypré van wal. “Tijdens deze legislatuur durven we verder nadenken welke toekomst de kerken kunnen krijgen. Het spreekt voor zich dat we als gemeente niet alle kerken zullen overnemen, ook spreek het voor zich dat we in de bestaande bestuursperiode geen budget voorzien hebben om de kerken her in te richten.”

Inspraaktraject

De gemeente gaat de kerken deze legislatuur wel onderhouden. Bovendien verzorgt de gemeente een inspraaktraject om na te denken over potentiële invullingen van kerkgebouwen. Van zodra de covid19-maatregelen het toelaten start burgemeester Jos Sypré (CD&V) met een forum, waarbij de kerkbesturen als bevoorrechte partners samen met de gemeentelijke overheid, expertise uit kernraden en geïnteresseerden vanuit de parochies zullen nadenken wat de toekomst kan zijn van iedere parochiekerk op Beernems grondgebied.

“Dat wordt een hele uitdaging”, onderstreept schepen bevoegd voor Cultuur en Erfgoed Patricia Waerniers (CD&V) “We willen de gevoelige, maar boeiende oefening grondig maken en zo de toekomst van de kerken schrijven.” Raadslid Marjan Lootens zet zich graag samen met het gemeentebestuur in voor de toekomst van de gemeentelijke kerken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.