Bart Lesaffre ruilde Westkerke voor het Hoge Noorden: “Leven met wat de natuur je geeft”

Bart Lesaffre vond wat hij zocht in Noorwegen. Hij kwam er ook de liefde tegen en stichtte met Ida Kamilla Bjørge een gezin. We zien het koppel met zoontje Johan en dochtertje Noor. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Bart Lesaffre (30) woont al zeven jaar in Noorwegen. Na een trektocht van vier jaar door Europa vond hij er de liefde en de rust. Bart woont samen met partner Ida Bjørge en hun kinderen Johan en Noor op een zelfvoorzienende ecologische boerderij.

Hij specialiseert zich in woningen en schuren in houtskeletbouw. Bart en zijn gezin genieten van de prachtige Noorse natuur en het rustige leven daar. “Een televisie hebben we niet. En missen we niet”, lacht Bart.

Bart Lesaffre is de zoon van Johan en Gerda Denduyver en de broer van Inge en Lien. Na zijn middelbare studies koos hij voor de richting architectuur. “Ik merkte al vlug dat dit niets voor mij was. Ik wou de wereld zien, weten wat er bij de mensen leeft en daaruit leren. Vier jaar trok ik met mijn rugzak en al liftend door Europa. Ik heb veel geleerd, veel toffe mensen ontmoet en vrienden gemaakt”, vertelt Bart.

“Ik had op een dag met een van die nieuwe vrienden afgesproken in het Noorse Bergen. Aan het eind van de dag ging ik weer liften en een dame nam me mee. Ze nodigde me uit om bij hen mee te eten. Vermits zij en haar familie niet zo goed Engels spraken, vroeg ze een nichtje om naar haar boerderij te komen. En dat nichtje was Ida. Ja, de liefde heeft me in Noorwegen gehouden“, knipoogt Bart. “Zo leef ik nu in een van de mooiste landen van Europa.”

Amper sneeuw dit jaar

Bart Lesaffre woont in het westen van Noorwegen. “Dit is de streek waar het heel veel regent, zo’n 280 dagen per jaar. De winters zijn er normaal altijd koud, maar dit jaar niet. Er is nog maar weinig sneeuw gevallen en we kregen bijna geen vorst. Ja, ook in Noorwegen is de opwarming van de aarde heel goed voelbaar“, verzekert Bart.

Hoewel veel Noren ook Engels spreken, kreeg Bart al na enkele maanden de eigen taal onder de knie. “Je leert die gemakkelijk, want er zijn veel gelijkenissen met het Nederlands of het Duits. Leven in Noorwegen is totaal anders dan in België. Het land is dunbevolkt. Het heeft een prachtige natuur met veel fjorden en meren. Je leeft er met en van wat de natuur je geeft“, legt Bart Lesaffre uit.

Zelfvoorzienend

“We wonen in een dal dat uitgesneden is door een gletsjer. De grond is er rotsachtig, maar toch kweken we al onze groenten en fruit zelf. Vanaf half mei kan ik in de tuin werken, planten en zaaien om ons voor de volgende winter te voorzien. Ik heb tijdens mijn zwerftocht door Europa in Frankrijk op een boerderij gewerkt en daar veel geleerd.”

We hebben geen tv en zijn niet vaak met onze smartphone bezig. Zoals andere jonge mensen willen we terug naar de natuur

“Tot eind de jaren zestig was Noorwegen een arm land dat bijna geen economie had. De mensen leefden van de jacht en de visvangst. Toen ontdekte men er olie en gas. En sindsdien is Noorwegen een van de rijkste landen ter wereld. Er is een heel goed sociaal systeem en de levensstandaard is er hoog. Maar dat zal niet blijven duren, want binnen een 50-tal jaar zullen die bronnen uitgeput zijn. De Noren zullen de samenleving moeten heruitvinden”, stelt Bart die tijdens zijn trektocht op zoek was naar een eenvoudig leven zonder luxe en dat in zijn nieuwe thuisland gevonden heeft.

“Een televisie hebben we niet, ook zijn we niet hele dagen met gsm of tablet bezig. Veel jonge mensen willen trouwens weg van de computer en keren terug naar de natuur.”

Altijd buiten

Er moet natuurlijk wel geld in het laatje komen. “Ik ben nu zelfstandige houtskeletbouwer. Dat houdt in dat ik, uiteraard met hulp, huizen en schuren of stallingen volledig zelf bouw. Dat begint met het zoeken naar het geschikte hout in de bossen die onze streek rijk is. Alles is handwerk. Zo ben ik altijd buiten”, vertelt Bart Lesaffre.

“Als binnen 50 jaar de gas- en oliebronnen uitgeput zijn, zal Noorwegen voor hele uitdagingen staan om de levensstandaard op peil te houden. Zelf ben ik daar veel mee bezig. Al enkele jaren werk ik samen met gelijkgezinden aan een post-olieproject. Er is in mijn regio geen dorpskern meer, veel boerderijen liggen er verlaten bij. En dat willen we veranderen, boerderijen verhuizen en mensen weer in een kern laten samenleven, samen voor eigen behoeften zorgen. Ik heb veel respect voor de Noorse cultuur; die mag niet verloren gaan”, besluit Bart Lesaffre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier