Bart Labeur leert Brugge rocken

Emiel Van Hauwaert vatte zijn lessen bij Bart Labeur (rechts) aan: "Omdat Bart zeer gepersonaliseerd te werk gaat en zich niet laat dwingen door een vast lessenpakket, heb ik voor hem gekozen." © Davy Coghe
Redactie KW

Als soloartiest of binnen de context van een groep zou je dolgraag gitaar willen spelen, maar je hebt er geen jaren voor over om dit instrument onder de knie te krijgen. Dan biedt Bart Labeur je met zijn Start to rock raad. Al een achttal maanden geeft hij gepersonaliseerde lessen, die je ook nog eens op zijn eigen YouTube-kanaal kan (her)bekijken. “Door dagelijks vijf minuten te oefenen, kunnen leerlingen bijzonder snel progressie boeken.”

Bart Labeur (30) heeft al heel wat muzikale waters doorzwommen. Nadat hij van zijn oom een gitaar mocht lenen en hij de smaak voor dit instrument te pakken kreeg, kreeg Labeur van zijn ouders op zijn 15de zijn eerste elektrische gitaar. “Kort daarna ben ik tot SV Acoustic toegetreden, een band rond Steven Van Reybrouck. Zoals de naam doet vermoeden, speelden we akoestische pop”, vertelt Labeur.

Ondertussen leerde Labeur Pepijn Vermeulen kennen in de plaatselijke punk- en hardcorescene. In diens band Wasted 24/7 zou hij eerst bas (2009-2013) en later (sinds 2017) gitaar spelen. Op zijn palmares staan nog enkele bands, zoals Sputnik (een zijproject van SV Acoustic), Draugluin (een Vikingmetalgroep die zich laafde aan Brugse legendes) en Superstash (SV Acoustic. 2.0).

“In 2013 werd ik vrachtwagenchauffeur en dit bleek niet langer verenigbaar met een muzikaal engagement”, schetst Labeur, die enkele jaren geleden zijn muzikale activiteiten opnieuw opnam nadat hij een opfrissingscursus gitaar had gevolgd in het Brugse muziekopleidingscentrum Metronoom.

Persoonlijke aanpak

Het inspireerde de Sint-Pietersnaar om zelf gitaarlessen op maat te geven, zowel akoestisch als elektrisch. Van pop over rock tot metal. De lessen vinden plaats van donderdag tot en met zaterdag en op zondagnamiddag. De kostprijs? 20 euro voor een les van 45 minuten. Als je liever hebt dat Labeur binnen de Brugse stadsmuren tot bij jou komt om zijn kennis over te dragen, betaal je 5 euro extra voor zijn verplaatsing. “Ik wil mijn leerlingen het gevoel geven dat ze echt veel meer kunnen dan ze zelf denken”, aldus Labeur. “Soms klaagt er wel eens iemand: de gitaarpartij van die song zal ik nooit kunnen spelen. Tot we er samen aan beginnen en die persoon merkt dat hij of zij dat nummer zoetjesaan wel onder de knie kan krijgen.”

Ik ben ook op zoek naar drummers en bassisten die willen lesgeven

Afgelopen voorjaar besloot Emiel Van Hauwaert (21) in de leer te gaan bij Labeur. “Eerst heb ik geprobeerd om me op eigen houtje te bekwamen op de gitaar, maar op de één of andere manier voelde ik dat er iets wrong”, duidt Van Hauwaert. “Omdat Bart zeer gepersonaliseerd te werk gaat en zich niet laat dwingen door een vast lessenpakket, heb ik voor hem gekozen. Ondertussen heb ik al hier al meer dan 20 lessen gevolgd en de progressie die ik gemaakt heb, is aanzienlijk. Ik klamp me ook niet vast aan één genre. Het gaat van blues over metal tot zelfs hardcore. Soms vraag ik Bart ook om specifieke songs aan te leren, zoals onlangs ‘Panama’ van Van Halen. Eerst zag ik het me niet doen, maar inmiddels heb ik die gitaarpartij onder de knie. Zo zie je maar dat one on one-coaching een uitstekende manier is om progressie te maken. Mijn einddoel? Dat ik stevig genoeg gewapend ben om binnen afzienbare tijd in een band te spelen.”

YouTube-kanaal

Labeur geeft zijn leerlingen steevast mee om zoveel mogelijk thuis te oefenen. “Eerder dan op een zaterdagnamiddag twee uur in de weer te zijn, raad ik hen aan om vijf minuten per dag te repeteren. Als je dagelijks oefent, wordt gitaarspelen sneller een automatisme.” Bijzonder is dat Labeur een eigen YouTube-kanaal heeft waarop hij niet enkel de gitaarakkoorden van tientallen pop-, rock-, grunge- en metalklassiekers naspeelt, maar er ook nog eens uitleg bij verschaft. “In eerste instantie doe ik dit voor leerlingen die bij mij les volgen, maar omdat het kanaal openbaar is, kan iedereen er zijn of haar voordeel mee doen”, aldus Labeur, die Start to rock verder wil uitbouwen. “Momenteel leg ik de laatste hand aan een promotieplan om ook andere gitaardocenten, -coaches en -leraars te engageren. Daarnaast ben ik ook op zoek naar drummers en bassisten die willen lesgeven. Bij mij werken leerkrachten op zelfstandige basis, maar ik probeer leerlingen te werven via de bekende online-kanalen. Op die manier profiteren ze ook mee.” (Stefaan Van Volcem)


www.starttorock.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier