AZ Sint-Lucas in Brugge zal duikmaskers niet gebruiken als bescherming tegen corona

Stefan Vankerkhoven

Een week lang hebben veertig vrijwilligers van het AZ Sint-Lucas in Brugge duikmaskers uitgetest als bescherming tegen het coronavirus. Omdat ze onvoldoende bescherming bieden, besliste de directie om ze niet te gebruiken voor het ziekenhuispersoneel.

De beschikbaarheid van mondmaskers in zorginstellingen blijft een probleem. Sinds enkele weken worden in Italië ‘full face’ duikmaskers van Decathlon gebruikt om positieve druktherapie te geven aan patiënten besmet met het coronavirus. “Het idee om deze maskers te gebruiken om personeel te beschermen is ook hier in het AZ Sint-Lucas naar boven gekomen en er werd beslist om een groot aantal maskers aan te kopen”, zegt professor Joris Arts in naam van de directie van het AZ Sint-Lucas in Brugge.

“Met toevoeging van een 3D-geprint stuk met filter en afdekken met FFP materiaal van het frontaal ventiel lijken deze maskers veilig te zijn. De maskers hebben als groot voordeel dat de zorgverlener niet onbewust aan ogen, neus of mond kan komen. Anderzijds wordt door het plaatsen van een filter zowel de ingeademde als uitgeademde lucht gezuiverd. Verspreiding van het virus zou hierdoor beter kunnen vermeden worden.”

Gebruiksgemak

“Om de veiligheid en gebruiksgemak van deze maskers aan te tonen werd op één week tijd een studie uitgevoerd bij 40 vrijwilligers in ons ziekenhuis. Onze studie toont aan dat er geen gevaar is wanneer het aangepast snorkelmasker twee uur continu gedragen wordt, met een voor de gebruiker aanvaardbaar comfort, ook in werkomstandigheden”, vervolgt professor Arts.

Ondertussen werd er in samenwerking met het Mechatronics Reseach team van de KULeuven onder leiding van Steven Fevery en professor Stijn Debruyne een bijkomend koppelstuk gemaakt dat geplaatst kan worden op de voorste uitlaatklep van het masker. In dit koppelstuk kan een filter geplaatst worden.

Onvoldoende bescherming

Woensdag jl. heeft de groep van Antwerp Design Factory evenwel gecommuniceerd dat deze aangepaste full face duikmaskers slechts een veiligheid kunnen bieden vergelijkbaar met een FFP 1 chirurgisch masker, en niet de verhoopte bescherming zoals van een FFP2 masker.

“In afwachting van een bevestiging van deze resultaten, hebben we dan ook beslist in overleg met de directie de maskers voorlopig niet ter beschikking te stellen van ons personeel”, zegt Joris Arts. “Ook in Nederland werden deze maskers teruggetrokken. Het is nu verder aan de universiteiten en industrie om op zoek te gaan naar een betere afsluiting van deze maskers. Laat ons niet vergeten dat het gaat om aangepast recreatief sportmateriaal.”

“Het blijft natuurlijk onze bedoeling om de resultaten van het onderzoek te publiceren en hopelijk de maskers toch te kunnen gebruiken na bijkomend research en aanpassingen”, besluit de professor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier