AZ in Menen neemt ontsmettingsgel en mondmaskers weg

Geen ontsmettingsgel meer in de gangen van het Meense AZ. © Maxime Petit
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een opmerkelijk zicht voor wie door de gangen van het Meense AZ Delta loopt. Alle flacons met ontsmettingsgel, die standaard naast iedere kamerdeur hangen, zijn verdwenen. Ook van mondmaskers is er geen spoor meer. “Een preventieve maatregel”, horen we bij communicatieverantwoordelijke Kristien Beuselinck.

Het is een automatisme geworden voor wie een kamer in het ziekenhuis binnenstapt. Even op het pompje duwen en de handen ontsmetten. sinds het uitbreken van de coronagekte blijken echter alle handpompjes uit de gangen van het AZ Delta in Menen verdwenen.

Het werk van enkele paniekerige bezoekers, die hun voorraad willen inslaan? “Vorige week zijn we systematisch begonnen met het verwijderen van de pompjes”, laat Kristien Beuselinck ons weten. “Het zijn zaken die wel vaker door mensen worden meegenomen, echt nieuw is het fenomeen dan ook niet. Vorige week veranderde de situatie echter en riep de overheid op om met dergelijke producten spaarzaam om te gaan. We hebben dan ook besloten om zelf alle pompjes uit de gangen te verwijderen, zodat we altijd een voorraad beschikbaar hebben voor wie het echt nodig heeft. Ik wil wel benadrukken dat de pompjes in de kamers zelf er wel nog altijd zijn.”

Ook de mondmaskers zijn niet meer zomaar beschikbaar.
Ook de mondmaskers zijn niet meer zomaar beschikbaar.© Maxime Petit

Ook aan het onthaal, waar iedere bezoeker voorbij komt, lijkt er een schaarste te zijn aan mondmaskers en ontsmettingsgel. “In tijden van griep hebben we, in de onthaalruimtes van onze ziekenhuizen, altijd een griep-paal staan”, sluit Kristien af. “Daar kunnen mensen een maskertje en een klein flaconnetje met gel, samen met een informatief pamflet over hoe ze het best de verspreiding van griep kunnen vermijden. Toen de eerste berichten van Corona de kop opstaken, merkten we dat heel wat bezoekers zich veelvuldig gingen bedienen aan die paal. We hebben dan ook besloten om alle producten er weg te halen en die aan de balie te plaatsen. Wie nu nog iets nodig heeft, kan het niet meer zelf grijpen maar moet het vragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier