AZ Groeninge promoot natuurwandelingen na een beroerte

Philippe Malysse, Peter Vanacker, Anja Lorrez, Griet Putman. Beroertecoach Sjarrtje Vandemeulebroucke ontbreekt op de foto. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Samen met Natuurpunt lanceert AZ Groeninge de brochure ‘#Natuur is gezond’, een boekje boordevol tips die patiënten aanspoort gezond te leven en gezond te blijven, ook na een beroerte of een hart- en vaatziekte.

Bewegen in de natuur is belangrijk. Ook voor de gezondheid. “Als zorgverleners willen we daar onze patiënten bij helpen. Het boekje is een praktische gids met tips, recepten en programma’s om gezond gelukkig te worden en te blijven in de natuur“, zegt Stefaan Lammertyn, communicatiemanager bij AZ Groeninge.

“Dagelijks krijgen in de Kortrijkse regio gemiddeld twee mensen een beroerte. De impact van de natuur op hersenen en lichaam is niet te onderschatten. De voorbije jaren is daar veel onderzoek naar gedaan. Mensen die veel in de natuur vertoeven hebben minder kans op hart- en vaatziekten of een nieuwe beroerte“, duidt dokter Peter Vanacker, neuroloog en beroerte-expert bij AZ Groeninge. “Ook de mentale gezondheid wordt positief beïnvloed. Met het AZ Groeninge willen we de fysieke activiteit zoals wandelen en fietsen in onze regionale natuur promoten.”

Dokter Vanacker is initiatienemer van het project beroertencoach.be. “Een coach begeleidt patiënten met een beroerte, vanaf opname tot zes maanden na ontslag. Wij helpen de patiënt bij het opbouwen van een gezonde levensstijl. Daar hoort ook de natuur bij”, duiden coachen Griet Putman en Anja Lorrez. “We brengen risicofactoren als overgewicht, roken, verhoogd cholesterol en passiviteit in kaart. Belangrijk hierbij is dat de patiënt actief bijdraagt tot het bereiken van dit doel en dus na een beroerte zelf zijn gezondheid in handen neemt. Ook sport en natuur moet daarbij helpen.”

“Lesje wel geleerd”

Ondernemer Philippe Malysse (51) is hersteld na een beroerte die hij kreeg in 2016. Dankzij de snelle interventie in AZ Groeninge herstelde hij volledig. “Ik besefte achteraf als geen ander welk geluk ik had. Plots was het licht uit. Ik ging actief meer bewegen en lette op mijn gewicht en voeding”, vertelt Philippe. “Toen ik na enkele weken aan de beterhand was wist ik het zeker dat het elke dag kon gedaan zijn. Toen heb ik werk gemaakt van mijn tocht naar Compostela. Je moet iéts doen voor het te laat is. Onderweg genoot ik van de mensen en de natuur. Ik heb mijn lesje geleerd, ik laat de natuur nooit meer los.”

De beroertecoaches zijn tweemaal per week aanwezig in AZ Groeninge. “Wij volgen samen zo’n 60 patiënten op via telefonische en face-to-face-contacten. Ze mogen ons ook altijd bellen als ze vragen hebben”, klinkt het bij Griet en Anja. “Je ziet dat die mensen nood hebben aan hun verhaal vertellen, hoe ze zich voelen, welke impact het heeft op hun leven. We weten bij ondervinding dat ze snel beter worden als ook de natuur zij het te voet of met de fiets erbij betrokken wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier