Avondklok en sluiting horeca: dit zijn de opties voor een lokale lockdown

De nationale veiligheidsraad buigt zich morgen over het draaiboek voor de lokale overheden. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

Een avondklok, een samenscholingsverbod of een hele wijk of zelfs dorp in quarantaine. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden van een lokale lockdown. Het draaiboek daarvoor wordt donderdag formeel voorgelegd aan de Nationale Veiligheidsraad. Maar wat staat er nu precies in?

Donderdag zit de Nationale Veiligheidsraad samen, waarbij ook een draaiboek wordt voorgelegd, wat er moet gebeuren bij een lokale uitbraak. Concreet bestaat die uit een aantal technische procedures voor lokale overheden (lees: wie ze moeten verwittigen). Maar het legt ook uit wat burgemeesters op lokaal niveau kunnen doen.

Het betekent dus niet langer alles federaal beslist zal worden. De burgemeester kan eventueel extra maatregelen installeren. Dat kan door een gemeentelijke crisiscel samen te roepen. Die bestaat uit de burgemeester, een noodplanningscoördinator en vertegenwoordigers van de brandweer, politie en de medische sector. Ook op vlak van logistiek en informatie kan iemand in die crisiscel zetelen.

Als er een uitbraak is in meerdere gemeenten, kan de gouverneur beslissen om bijkomende maatregelen in te voeren via een provinciale crisiscel.

Avondklok

Op gemeentelijk vlak stelt het draaiboek de lokale overheden in staat om bezoek aan woonzorgcentra te beperken of verbieden en het stoppen van evenementen. Bij een uitbraak in een jeugdkamp, is een lokale overheid in staat om die kampen stil te leggen en testen en tracing op te starten. Bij een zogenaamde uitbraak in het openbare leven – met andere woorden: zonder een bepaalde bron – kunnen er quarantainemaatregelen opgesteld worden, een avondklok opgesteld worden en kan een betrokken instelling of zone afgesloten worden. Dat betekent dat je die enkel mag verlaten voor het werk, boodschappen te doen of naar de dokter te gaan. Verder kan een burgemeester dus ook besluiten om samenscholingen te verbieden, winkels te sluiten, markten niet meer te laten doorgaan, sportinfrastructuren sluiten en het vervoer beperken tot enkel essentiële verplaatsingen.

Stevige inperkingen

Concreet kan er ook een volledige wijk, dorp of stad, geïsoleerd worden van de buitenwereld. Dan blijven enkel de essentiële winkels open, zullen de toegangswegen bewaakt worden, evenementen verboden worden, net als horeca. Crèches en opvangmogelijkheden worden aan banden gelegd en zullen er enkel essentiële verplaatsingen mogelijk zijn. Ook fysieke activiteiten zullen dan beperkt worden, dan kan je bijvoorbeeld enkel nog wandelen of fietsen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen. Regionale, provinciale en gemeentelijke domeinen, parken en bossen worden gesloten. Tenslotte kunnen ook mondmaskers verplicht worden, binnen en/of buiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier