Autoloze Tuin der Lusten in Roeselare

De groep achter Tuin der Lusten is al maanden bezig met de voorbereidingen op het evenement. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

In het weekend van 21 en 22 september vindt voor de negende keer de Tuin der Lusten plaats. Een totaalconcept waarbij toeschouwers in de Roeselaarse binnenstad kunnen genieten van kunst, theater, muziek, interventies, workshops, vertelkunsten en een heus textielatelier.

Dit sociaal artistiek project, dat ontstond in 2012, uit de samenwerking van tal van sociale en artistieke Roeselaarse spelers, hoeft zich tegenwoordig niet meer te bewijzen. “Het is een uitlaatklep”, aldus coördinator Kasper Verhelst. “Het doet inwoners participeren. Het verlaagt drempels over, met en door de kunsten. Elke editie plaatsen we ook een tiental nieuwe creaties met professionals, ervaren en minder ervaren kunstenaars in de picture. Sinds een vijftal jaar is het festival geëvolueerd in een participatieve kunstpraktijk en verankerd in het cultuurcentrum De Spil. In enkele jaren tijd hebben we met tientallen sociale en artistieke spelers duurzame allianties opgezet. De Tuin der Lusten is niets zonder die mensen die zich dagelijks inzetten om van de wereld een betere plek te maken. De filosofie van het project sijpelt geleidelijk aan door in de volledige werking van het cultuurcentrum, de stad en de organisaties zelf. Ik ben vooral trots op de kleine en grote veranderingen die het project heeft kunnen betekenen voor organisaties, kunstenaars, verenigingen en alle mensen die er gelukkig door werden.”

L’homme Debout

“Het uitzonderlijke van deze editie is dat we mogen samenwerken met l’ Homme Debout. Dit reuzenspektakel omvat een maatschappelijk relevante vraag over vluchten. Het is eigenlijk ons Roeselaars antwoord op dezelfde problematiek. Met ons concept sluiten we zowel op het vlak van theater, muziek, circus, decoratie aan bij hun uitgangspunt. Deze reuzenattractie vindt slechts één keer per jaar plaats.” De Tuin der Lusten kan elke keer een beroep doen op enorm veel vrijwilligers. “Aan het lappendeken hebben we gedurende een vol jaar met 50 à 60 mensen gewerkt. Met ons evenement zitten we dat weekend vooral op open locaties. Het is een uitdaging om dezelfde gezellige sfeer te creëren als vorig jaar in de tuin van de oude bibliotheek. De autoloze zondag is ook een ideaal moment om de centrumstraten om te bouwen tot een openluchttheater.”

Autoloze zondag

“Op zaterdag wordt het Stationsplein vanaf 17 uur tot middernacht een toevluchtsoord voor ‘ont-moeting’, lekkers en muzikale optredens. Rondhangen, praten, genieten en volledig losgaan is de boodschap. Op autoloze zondag start Bonjour Eddy om 11 uur al met een aperitiefconcert. Tussen 13 en 18 uur is er op datzelfde Stationsplein een mobiliteitsmarkt. Een initiatief rond alles wat met fietsen, openbaar vervoer en veilig verkeer te maken heeft. Ongeveer op hetzelfde moment kun je op het De Coninckplein terecht. Er is ruimte om te picknicken, kinderanimatie, een optreden van Aya en het duo Zeppe en Zikki. De kindercaravaan komt langs, oude volksspelen kunnen uitgeprobeerd worden, er staat initiatie tai chi en kinderyoga op de planning, experimenteer met een muzikale workshop djembé of geniet vanaf 16.30 uur van een optreden van Sax Minded People. “Om 20.15 uur start ons reuzenspektakel op De Munt. Via stopplaatsen op de Grote Markt en de Ooststraat vertelt Vénus, een reus van acht meter, zijn laatste verhaal op het Stationsplein. Het gaat over vallen, vluchten en opstaan. Ongezien en uitzonderlijk in onze regio, uitgevoerd door een 14-koppig team uit het Franse Poitiers.

Als het weer een beetje meezit hopen we net als vorig jaar op ruim 15.000 toeschouwers.” (KK)

Meer info en het volledige programma vind je op www.detuinderlusten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier