Asteroïde scheert straks ‘rakelings’ langs aarde: volkssterrenwacht Cozmix jammer genoeg gesloten

De asteroïde 52768 (1998 OR2) vliegt straks voorbij onze aarde. © GF
Philippe Verhaest

Iets voor 12 uur Belgische tijd zal de asteroïde 52768 (1998 OR2) langs onze planeet passeren. Het brokstuk is met 1,8 tot 4,1 kilometer uitzonderlijk groot, maar in de volkssterrenwacht Cozmix uit Brugge zal men niet van het spektakel kunnen genieten. De coronacrisis houdt ook hun deuren dicht.

De bewuste asteroïde werd voor het eerst in 1998 gespot en zal deze middag op 6.290.589,34 kilometer langs onze aarde passeren. Of: 16 keer de afstand tussen onze planeet en de maan.

Toch is de gebeurtenis een heus evenement in astronomiekringen, maar bij de volkssterrenwacht Cozmix in Brugge moet er jammer genoeg technisch werkloos toegekeken worden. “Door de coronacrisis werken we van thuis uit en is de sterrenwacht zelf gesloten”, duidt educatief medewerker Rinus Holvoet. “Maar het is niet zo dat we de asteroïde straks zullen horen voorbij zoeven. Het is en blijft een enorme afstand en het spektakel zal enkel vanop het zuidelijk halfrond goed zichtbaar zijn. Maar toch zullen heel wat waarnemers hun kans wagen. Vooral vanavond, want in de duisternis zal je het kleine puntje dat tussen de sterren flitst, misschien nog het best kunnen zien. Ik verheug me al op de foto’s, want zo’n zaken komen echt niet vaak voor.”

Asteroïde scheert straks 'rakelings' langs aarde: volkssterrenwacht Cozmix jammer genoeg gesloten
© FB Cozmix

Ondertussen moet de volkssterrenwacht noodgedwongen de deuren gesloten houden. “In normale omstandigheden krijgen we dagelijks meerdere scholen op bezoek en nu stonden ook de schoolreizen voor de deur. Heel jammer dat die zullen wegvallen. De geplande afspraken proberen we zo goed mogelijk om een andere datum te organiseren. We werken ook allemaal van thuis uit en focussen ons nu op projecten die al even op de plank lagen, maar waar we geen tijd voor hadden. Zo zijn we momenteel druk bezig om een eigen planetariumvoorstelling in elkaar te boksen.”

Holvoet hoopt dat de deuren van de volkssterrenwacht zo snel mogelijk weer kunnen openen. “Deze zomer moet dat toch mogelijk zijn. We bevinden ons in een groene omgeving en zijn voor veel mensen een onontdekte parel. En aangezien we straks toch meer dan waarschijnlijk allemaal onze vakantie in eigen land moeten doorbrengen, kunnen we een leuke daguitstap zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier