Architect aan zet voor herstel Stokerijmolen

© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De volgende stap in het herstellen van de Stokerijmolen is het aanstellen van een architect. “Hij of zij moet in detail kunnen inschatten wat we met de molen kunnen of willen doen”, aldus bevoegd schepen Ann Messelier (CD&V). De gemeente Kuurne trekt daarvoor zo’n 40.000 euro uit.

Op de gemeenteraad in Kuurne donderdag kwamen de herstellingswerken aan de Stokerijmolen langs de Brugsesteenweg ter sprake. Eerder raakte al bekend dat die werken geraamd worden op zo’n 640.000 euro. “Toch een aanzienlijk bedrag”, stelde Ann Van Ooteghem van Nieuw Kuurne. “Veel mensen stellen zich daar vragen bij. Wat mogen we eigenlijk verwachten van de herstelling? Wordt de molen nadien opengesteld voor het publiek? En wordt de omgeving meteen mee onder handen genomen?”

Subsidies

“Het nieuws heeft wel wat geleefd, ja. Vooral online”, glimlachte Ann Messelier, schepen van Patrimonium voor CD&V. “We hebben zoals bekend vorig jaar een beheersplan gemaakt, samen met de intercommunale Leiedal. We moeten snel handelen omdat we vandaag nog op 60 procent subsidies kunnen rekenen. Dat was in het verleden zelfs 80 procent. Er is dus wel actie nodig vooraleer de subsidies verder afnemen.”

De Stokerijmolen is een zogenaamde staakmolen. “Het enige wat we kunnen doen is de oude machine in stand houden. Vlaanderen verplicht ons om monumenten zo goed mogelijk te bewaren”, aldus nog de schepen. “Als gemeentebestuur kiezen wij bewust voor een integrale aanpak in plaats van lap- en tapwerk. Iedereen weet: het is dringend, daarom schieten we in actie.”

Kuurne-Brussel-Kuurne

De volgende stap in het herstelproces is het aanstellen van een architect. Daarvoor trekt de gemeente Kuurne maximaal 40.000 euro uit. “Maar hopelijk lukt het voor minder”, aldus de schepen met de glimlach. “Die architect moeten inschatten wat we met de molen kunnen doen. Het is en blijft sowieso een landmark. Ik hoop dat we bij een volgende Kuurne-Brussel-Kuurne onze molen zien in de live-uitzendingen van Sporza. Wat er precies zal gebeuren en hoe het er allemaal zal uitzien, daarvoor moeten we de insteken van de architect afwachten.”

Open VLD-raadslid Rik Bouckaert stelde de vraag naar de ‘geopperde culturele invulling van de Stokerijmolen’. “Dat is een idee die ik vanuit mijn bevoegdheid Cultuur heb meegegeven in het eerste artikel”, pikt burgemeester Francis Benoit (CD&V) in. “Het zou mooi zijn om de molen functioneel te kunnen gebruiken. Ik denk aan Buren bij Kunstenaars, ik denk aan activiteiten op het perkje rond de molen. We hebben ook de mooie, groene verbinding naar de Molenwijk. Ik zie vooral mogelijkheden om de trekpleister in onze gemeente te benutten. Alle voorstellen zijn trouwens heel welkom. Dit is pas een eerste stap in een mooi project.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier