Ann (53) uit Tielt brengt woordeloos boek uit over sterrenkindjes

Ann met een van de gepersonaliseerde boeken voor sterrenouders.
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Vorig jaar kondigde Ann Lust aan dat ze opnieuw een prentenboek zou maken over de dood. Na ‘Rode Touwen’ en ‘Kleintje, verdwaald in het bos’ wil ze het taboe van stilgeboren baby’s en perinatale rouw doorbreken. “Het boek is ook voor mij een persoonlijke verwerking nadat in 2017 een premature baby in mijn armen stierf.”

Schrijven of tekenen over de dood is een onderwerp dat Ann Lust niet uit de weg gaat. Haar debuut maakte ze met Rode Touwen, een prentenboek om kinderen om te leren gaan met het verlies van een dierbare. Ook nu wil de schrijfster de dood een centrale plaats geven in haar nieuwe woordeloze prentenboek Nu moet je gaan. “Het is een boek voor groot en klein waarbij iedere sterrenouder zijn unieke verhaal kan delen met de woorden die passend zijn voor wie luistert.”

Ann gebruikte enkel illustraties in het boek met in het begin en op het einde een gedicht. “Naast elke tekening staat een witte bladzijde waar plaats is voor een foto, eigen tekst of een zelfgemaakte tekening. Zo kan het een herinneringsboek worden dat het unieke verhaal vertelt van een sterrenkindje dat ondanks zijn korte bestaan, onuitwisbare sporen achterlaat.”

“Toen ik in 2017 in een ziekenhuis in Egypte werkte, heb ik een baby zien sterven in mijn armen”, zegt Ann. “Mijn prentenboek is gemaakt voor ouders die een kindje verloren en die omgaan met perinatale rouw. Maar tegelijk is het ook een persoonlijke verwerking.”

Ann zette zich aan de tekentafel nadat ze een aangrijpend verhaal te horen kreeg. “Een vriend van mij deelde een eigen verliesverhaal dat hij al 30 jaar in stilte met zich meedroeg. Het sterven van een baby is een bijzonder ingrijpende gebeurtenis. Er ontstaat een chaos van emoties waar woorden voor tekort schieten. Nu moet je gaan wil helpen om die woorden te vinden.”

Gepersonaliseerd boek

Voor het boek werkte Ann opnieuw samen met de Spaanse tekenaar Marta del Moral Arroyo. “Het was een van mijn meest bijzondere opdrachten”, laat ze weten.

Vanaf 1 oktober is het prentenboek verkrijgbaar via www.numoetjegaan.com, www.uitgeverijhetpunt.be/de-leeswinkel of in de boekhandel en bij Point de Vie in de Stationsstraat 54 in Tielt. “Hoewel de officiële verkoop pas op 1 oktober start, hebben enkele sterrenouders al een gepersonaliseerd boek gekregen. Eind november komt er opnieuw een actie waarbij ouders een eigen versie van het prentenboek kunnen ontvangen. Het boek kost 21 euro.”

Op 12 december, Wereldlichtjesdag, vindt de boekvoorstelling plaats in De evolutie in Brugge. De voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de West-Vlaamse vzw De stilte omarmd, die ouders begeleidt en inspireert bij het verlies en verdriet van een baby overleden voor, tijdens of kort na de geboorte.

(KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.