Anja Ketels uit Izegem bakt iedere vrijdag voor haar deur burgers

Anja Ketels en Ulrik Ponette bij hun pop-up hamburgerkraam in de Gravenstraat. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Je kan Anja Ketels nog kennen van achter de bar van de cafetaria van de Izegemse sporthal, maar nu heeft ze samen met haar partner een nieuwe passie gevonden: Musicburgers. “De eerste keer dat we weer met onze caravan mochten uitrijden, voelde ik me als een verliefde tiener.”

Anja Ketels heeft een fulltime job en met drie kinderen en jaren als alleenstaande mama had ze meer dan de handen vol. Maar samen met haar nieuwe partner Ulrik Ponette vond ze uiteindelijk een uitdaging die ze samen met beide handen aanpakten. “Ik heb altijd geweten dat ik nog eens ‘iets anders’ wilde doen”, aldus Anja. “In de jaren alleen met drie opgroeiende kinderen was dat echter niet evident. Maar toen we in contact kwamen met iemand die een burgerkraam uitbaatte, was ik verkocht. We lieten het idee wat rijpen, maar zijn er uiteindelijk vol voor gegaan.”

En dan koop je een caravan…

“Ja, daar begint het mee. Maar die moest nog helemaal ingericht worden. Gelukkig is Ulrik handig, alle verbouwingswerken aan de caravan heeft hij zelf gedaan. Er komt geen olie of gas bij kijken, we werken met elektriciteit. In maart 2019 konden we van start gaan en het was meteen een schot in de roos. We legden ons vooral toe op feestjes. Van privéfeestjes over huwelijken tot bedrijfsfeesten.”

Van waar komt de naam Musicburgers?

“We zijn nogal veel met muziek bezig, zeker ook Ulrik. We hebben al onze burgers een naam gegeven die verwijst naar een muziekgenre. Muziek verbindt ook mensen. En we vonden Musicburgers gewoon ook lekker bekken.”

En daar was dan plots de coronacrisis. Liep je orderboekje dan leeg?

“Ja, van de ene dag op de andere werden alle feesten stuk voor stuk geannuleerd. We hebben nu ook aanvragen voor oktober, maar ik betwijfel of die zullen mogen plaatsvinden. Maar we bleven niet bij de pakken zitten. Toen de markten weer werden toegelaten, deed dat bij mij een ideetje rijzen. Niet dat ik op de Izegemse zaterdagmarkt wilde staan, we passen daar niet echt. En daar heb je ook al Andiz die burgers aanbiedt. Maar we wilden graag op het Emelgemseplein staan. Van het stadsbestuur mocht dat niet, maar voor onze eigen deur postvatten mocht wel. Dus plaatsten we onze caravan hier op de oprit in de Gravenstraat. Voor is dat als het ware een thuismatch die we spelen. En heel wat buren plaatsen iedere vrijdag een bestelling.”

Niet bepaald de drukste straat van Emelgem. Sloeg dat aan?

“Van meet af aan. De eerste avond waren we in anderhalf uur uitverkocht. Er stond hier met de nodige afstand natuurlijk een rij tot op de hoek van de straat. We straalden van geluk, want je bent natuurlijk wat onzeker als je aan zoiets begint. Maar ons besluit stond vast: vanaf nu iedere vrijdagavond Musicburgers hier voor onze deur. Mochten we ooit een groot feest hebben op een vrijdagavond kunnen we ons nog opsplitsen, want we hebben ook een partytent waarin we onze burgers kunnen serveren. Ulriks zoon en mijn schoondochter komen dan een handje toesteken, ze zijn ook al op elkaar ingespeeld. Net als wij. Ulrik noemt ons de Bass & Drums. Musicburgers is het kindje van ons samen.”

Wat onderscheidt jullie van andere burgerzaken?

“Het vlees is supervers. We werken daarvoor samen met zorgboerderij ‘t Oude Rozenhof in Aartrijke waar runderen gekweekt worden. Ons varkensvlees van het handelsmerk PIGfijn halen we bij Klein Gistelgoed in Emelgem. Dus we werken samen met lokale partners. Ik heb ook zorgvuldig een eigen recept samengesteld. De verhouding varkens- en rundsvlees speelt daarin een rol natuurlijk, maar ook de kruiding met toevoeging van look, uien… De kinderen hebben hier vele keren moeten proeven tot we uiteindelijk ons toprecept gevonden hadden.”

“We werken vooral samen met lokale leveranciers”

“Alle ingrediënten zijn puur natuur. We werken daarvoor ook uitstekend samen met de zorgboerderij, want zij leveren op bestelling meteen het aantal gewenste burgers. Onze burgers wegen 125 gram. Het zijn niet van de grootste, maar heel wat mensen bestellen er dan twee. Dan kunnen ze twee verschillende sausjes kiezen. Wie zin heeft in een snack, heeft genoeg aan eentje. Wie een hele maaltijd wil, kiest al snel voor twee. We zijn heel trots op de in eigen huis bereide veganburger, maar de countryburger met krokant spek, gedroogde uitjes, veldsla en barbecuesaus is ongetwijfeld de topper in ons assortiment. De broodjes, een tijgerpistolet of meergranenbroodje, worden ter plekke afgebakken. Maar we zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat we tot 90 burgers per uur kunnen serveren.”

Sta je deze zomer ook nog elders?

“Op 22, 23 en 29 augustus zijn we te gast op pop-upbar Le Jardin in Nieuwpoort. We waren al te gast bij een van de terrasconcerten aan De Leest. Normaal zouden we met onze veganburgers ook op Labadoux gestaan hebben en voor volgend jaar zijn we al geïnviteerd naar het jazzfestival in Brussel. Voordeel van onze caravan is dat die maar 1,80 meter breed is en we overal tussen kunnen. Zo werden we al door een tractor op het strand van Oostende getrokken en stonden al in een weide tussen de koeiestronten.”

Hoe kijk je nu terug op deze periode?

“Toen we zagen hoeveel mensen hier voor de deur stonden voor onze pop-up waren we eigenlijk aangedaan. En toen we ons eerste feestje deden, had ik het gevoel van een tiener die naar haar lief mocht. We zijn de mensen dankbaar dat ze ons komen steunen. Want ook bij ons lopen de rekeningen door…”

Privé

Anja Ketels (51) is de partner van Ulrik Ponette uit Oostende. Samen hebben ze vijf volwassen kinderen. Anja woont in de Gravenstraat in Emelgem, twee van haar drie kinderen zijn al de deur uit.

Opleiding en loopbaan

Anja liep school in de Broederschool in Roeselare, ze werkt al 20 jaar bij Mulder in Beveren-Roeselare op de logistieke dienst. Als Roeselaarse woont ze al sinds 1998 in Izegem.

Vrije tijd

Anja en Ulrik houden van wandelen en joggen. Ze genieten ervan om samen te werken in Musicburgers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier