Ambianceband Ze Quaffeurz is uitgegroeid tot een begrip: “We kunnen niet op alle aanvragen ingaan”

Louis Snauwaert: “Ze Quaffeurz improviseren af en toe. Die manier van spelen heb ik echt gaandeweg moeten leren.” © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Een blaasorkest met een hoek af. Zo worden de Waregemse Ze Quaffeurz wel eens omschreven. Met hun aanstekelijke muziek en frivole show zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een begrip van hier tot aan de kust. Dat ze nu ook het Internationaal Dweilkampioenschap in Halle wisten bij te schrijven op hun palmares, lijkt de ultieme bekroning.

Ze Quaffeurz, vanavond te zien op het podium van Kurt Koestert in Waregem Expo, doet soms wat denken aan de fanfares van weleer. Al ziet de blazersband er met heerlijk foute feestoutfits en bijhorende pruiken een stuk excentrieker uit dan het gemiddelde straatorkest van weleer en verraadt de technische perfect gebrachte muziek dat hier uitsluitend geschoolde muzikanten aan het werk zijn.

Neem nu Louis Snauwaert, nog niet zolang geleden afgestudeerd aan het conservatorium in Gent. Met zijn 28 is hij de jongste van het vijftienkoppige gezelschap en behalve een van de drie drummers van de band is hij ook de manager die alles regelt. “Het loopt goed”, steekt hij meteen van wal. “Tot onze verbazing liggen er voor volgend jaar al vijftien optredens vast. Mochten we op alle aanvragen ingaan, dan komen we aan het dubbele aantal optredens dan de dertig die we normaal doen. Omdat de meesten onder ons ook nog een gezin hebben kunnen we dat niet maken.”

Het voorbije jaar hadden jullie ook nog eens het geluk dat de beperkingen wegvielen om buiten op te treden.

“Dat was een meevaller. Daardoor hebben we minder lang stilgelegen dan gevreesd en kregen we veel aanvragen van kustgemeenten om op de dijk op te treden. Inmiddels loopt het weer helemaal los. We worden vooral gevraagd in onze eigen provincie, al krijgen we sporadisch ook al eens een opdracht uit Gent en stonden we het voorbije jaar zelfs in Hoeilaart te spelen.”

Op het Internationaal Dweilkampioenschap in Halle een maand geleden werden jullie de hemel ingeprezen. Som zelf eens jullie sterktes op?

“Eerst en vooral hebben we fantastische muzikanten waaronder ook drie beroepsmuzikanten die aan de slag zijn in orkesten, kleine bands en in het muziekonderwijs. Meer specifiek zijn er de sterke arrangementen die Arne Deprez weet te schrijven. Popsongs, filmmuziek of schlagers zet hij feilloos om in muziekstukken voor blazers en slagwerkers. Op die manier kunnen we van Knights of Cydonia van Muse naadloos overgaan in populaire hits als We like to party van the Venga Boys. De toeschouwers vinden dat geweldig. Bovendien komt het de groep ook ten goede dat we een bende hechte vrienden zijn. We zien mekaar ook in het Bevers Harmonieorkest, waar we deel van uitmaken en waaruit we jaren geleden ontstaan zijn.”

We willen in de toekomst meer op een podium dan op straat spelen – Louis Snauwaert van Ze Quaffeurz

Wat is het zotste wat je al hebt meegemaakt met Ze Quaffeurz?

“Toen we een aantal jaren geleden tot onze knieën in het water van de Gaverbeek stonden te spelen tijdens het Belgisch kampioenschap veldrijden in Waregem, hebben we toch grenzen verlegd (lacht). Nu, iedereen ging uit zijn dak natuurlijk. Laten we ons wel eens gaan, dan willen we toch vooral ook dat de mensen onthouden dat we echt wel een stukje muziek kunnen spelen.”

Wat hopen jullie te bereiken de komende jaren?

“Dat we geleidelijk aan meer podiumconcerten kunnen doen en het aantal straatoptredens wat kunnen verminderen. Op straat spelen kan heel plezant zijn, maar bij regen en wind is dat al een stuk minder. Bovendien zijn er soms hele stukken weg die we moeten afleggen waar amper iemand te zien is. Dat zijn de nadelen. Terwijl we bij podiumoptredens anderhalf uur lang alles kunnen geven voor een aandachtig publiek.”

Muziek is je leven, leert één blik op je curriculum. Zijn er toch nog andere muzikanten die je kunnen inspireren?

(Denkt na) “Dan noem ik toch graag Jan Desmet. Behalve een goede vriend is hij ook een uitstekende drummer bij Ze Quaffeurz en het Bevers Harmonieorkest. Ik sta er soms van te kijken wat hij allemaal kan. Zo ben ik zeer onder de indruk van het gemak waarmee hij uit de klakke kan spelen. Ken je die uitdrukking niet? Dat wil zeggen dat hij als drummer vlot kan inpikken op melodieën die hij hoort. Het is iets wat wel meer muzikanten in onze band goed kunnen. Zelf heb ik een scholing genoten met de partituur voor mijn neus. Die manier van spelen bij Ze Quaffeurz, met die kleine improvisaties af en toe, heb ik dus echt gaandeweg moeten leren.”

Was je al van kleins af gebeten door muziek?

“Ik heb er die bij wijze van spreken met de paplepel ingekregen. Mijn opa, mijn moeder, mijn broers Emile en Baptist en nog een oom spelen allemaal een blaasinstrument. Met mijn ma en mijn broers maak ik ook deel uit van de harmonie van Aarsele, waar ik ook woon.” (FV)

Info: Ze Quaffeurz spelen vrijdag 15 oktober op Kurt Koestert in Waregem Expo. Deuren vanaf 19 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.