Amandine Carlier studeert een jaar lang in Californië: “Ik ben hier helemaal opengebloeid”

Amandine op de Golden Gate Bridge in San Francisco. © gf
Redactie KW

Amandine Carlier (15) vertoeft sinds vorige maand in Californië. Een jaar lang gaat ze er studeren aan de Dos Pueblos High School in Goleta. Door haar verblijf in Amerika diende ze afgelopen woensdag 18 september noodgedwongen haar verjaardag te vieren zonder haar familie en vrienden al neemt ze dat er graag bij.

Door Nico Speleers

Vorig jaar studeerde Amandine nog economie aan het Campus College in Izegem. Dit schooljaar gaat ze het echter iets verder zoeken en trok ze richting California om er een jaar lang te studeren aan de Dos Pueblos High School in Goleta. Gelukkig staat ze er niet alleen voor en kreeg een jaar lang onderdak bij haar gastouders Irma en Mark die zich om haar bekommeren.

“Het leven hier in Santa Barbara is eigenlijk heel erg leuk, eerlijk gezegd zou ik hier best wel kunnen wonen”, vertelt een enthousiaste Amandine. “Ik woon hier nog maar een maand in California en ik ben al volledig opengebloeid, terwijl ik in België eerder een gesloten persoonlijkheid was.”

Niet gestresseerd

“Hier in Santa Barbara reageren alle mensen die je aanspreekt heel vriendelijk. Ze zijn eveneens heel erg open en helemaal niet gestresseerd. En ook de manier van leven en denken is hier volledig anders. Ook het naar school gaan kan je totaal niet vergelijken met onze scholen in België. Alles is hier anders, lokalen, leerlingen en leerkrachten. de lokalen zijn allemaal van een leerkracht en zijn ook volgens deze leerkracht ingedeeld.”

Amandine Carlier bij haar aankomst op de luchthaven van Santa Barbara met haar hostbroer Jacob.
Amandine Carlier bij haar aankomst op de luchthaven van Santa Barbara met haar hostbroer Jacob.© gf

“Alle leerkrachten worden met een bijnaam aangesproken, zijn heel erg relax en leggen alles op een heel andere manier uit dan bij ons in België. Ze vinden het tevens leuk om ook hun leerlingen een bijnaam te geven. In de Engelse les zit bijvoorbeeld een jongen genaamd Robert maar iedereen, ook de leerkracht, noemt hem Robby. Op de school waar ik les volg, zitten ongeveer 3.000 studenten.”

Het mooie aan studeren in het buitenland is dat je superveel nieuwe mensen leert kennen

Het was de organisatie WEP, wat staat voor World Education Program, die Amandine de kans bood om een jaar lang in California te gaan studeren. Op 7 augustus trok ze richting New York samen met zeven andere Vlaamse studenten voor een driedaagse citytrip, nadat Amandine in mei reeds deelnam aan een oriëntatieweekend georganiseerd door WEP waarop alles haarscherp werd uitgelegd wat de studenten konden verwachten tijdens hun verblijf in Amerika.

“Het mooie aan studeren in het buitenland is dat je superveel nieuwe mensen leert kennen”, gaat Amandine verder. “Het is echter niet evident om als Belgische in het buitenland te gaan studeren, gezien ik daar eerst de toestemming voor nodig had van mijn Belgische school. Gelukkig stond de directrice van het Campus College in Izegem meteen positief tegenover mijn idee, waarvoor ik haar heel dankbaar ben. Volgend schooljaar zet ik dan gewoon mijn opleiding voort in België zodat ik net als iedereen een normaal diploma kan behalen in 2021.”

Amandine Carlier samen met haar gastouders Irma en Mark.
Amandine Carlier samen met haar gastouders Irma en Mark.© gf

Ook de ouders en vrienden van Amandine reageerden heel erg goed op haar idee om een jaar in Amerika te gaan studeren. De rest van haar familie had dit niet direct verwacht van haar gezien Amandine als tiener eerder een verlegen type is. Wat Amandine later wil worden, weet ze nog niet. Zowel reizen, als iets in de journalistiek ziet ze wel zitten. Ook of ze later een job in België wil of in het buitenland, weet ze nog niet.

Verjaardag ver van huis

Door haar studies in Amerika diende Amandine echter wel afgelopen woensdag 18 september haar verjaardag zonder familie of vrienden van het thuisfront te vieren. Gelukkig zorgde het gastgezin waarbij Amandine verblijft ervoor dat ze toch een bijzondere 16de verjaardag kreeg en trakteerde haar op een lekker ontbijt en ‘s avonds op een etentje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier