“Altijd voor eigen gebruik”
“Alle betrokkenen beweren dat de cannabiskweek voor eigen gebruik is. Dat is zowat de rode draad door het beperkt aantal dossiers dat de politiezone Kouter de afgelopen jaren te verwerken kreeg.” Dat zegt korpschef Kris Depovere.
Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’. p>
Het aantal cannabisplantages in de zone Kouter was de voorbije jaren inderdaad maar beperkt. In Gistel werden in 2014 één, in 2015 drie en in 2016 twee plantages aangetroffen. In Oudenburg ging het in 2014 om één, in 2015 om geen en in 2016 om twee ‘eigen kweekjes’.
Huis, tuin en keuken
Korpschef Kris Depovere schetst waarover het ging: “In 2017 werden een tiental cannabisplanten aangetroffen in een tuin, 25 cannabisplanten op een zolder en acht planten in een voertuig op de oprit. In 2016 troffen we drie cannabisplanten aan op een slaapkamer en zes planten in een garage. In 2015 vonden onze mensen 15 cannabisplanten in een kweekserre en drie in een tuin. In dat jaar was er nog één geval waarbij één plant ontdekt werd in een woning, maar dat wordt gedoogd. Die plant werd dan ook niet in beslag genomen.”
“Eens één plant ontdekt en dat wordt gedoogd”
De opsomming geeft aan dat de gevonden plantages in de zone Kouter vooral voor huis-, tuin- en keukenkweek waren. “In zowat alle dossiers gaven de ‘kwekers’ aan dat de planten voor eigen gebruik waren of voor slechts beperkte verspreiding, bijvoorbeeld tussen vrienden”, weet de korpschef dan ook. “Op de eventuele gerechtelijke vervolging door het parket of de rechtbank hebben wij geen zicht. Wij ontdekten de plantages door tips van omwonenden, eigen onderzoek of door onderzoek in één zaak die tot een andere zaak leidt.”
Iedereen all-round
“De politiezone Kouter beschikt niet over een exclusief drugsteam. Onze lokale onderzoeksdienst bestaat uit negen mensen, die allemaal all-round zijn”, legt korpschef Depovere uit. “Uit voorgaande onderzoeken is gebleken dat bepaalde dossiers dermate complex zijn dat bij dossiers van enige omvang iedereen van de lokale onderzoeksdienst wordt ingezet. Ik denk aan patrimoniumonderzoek, gebruik van computers, bitcoins, bijzondere middelen… Voor bijzondere middelen, zoals honden, doen wij een beroep op de federale politie.”
Bij de politiezone Middelkerke konden we niemand bereiken voor uitleg over de aangetroffen cannabisplantages. We hebben wel de cijfers: in 2014 werden daar vier plantages blootgelegd, in 2015 geen en in 2016 vijf.
Dossier Cannabis in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier