Als onze koningin Mathilde jarig is, vieren deze superfans mee

Erik Vanneste en Christiana Braekevelt hebben thuis zelfs een museum over Mathilde en co. © JOKE COUVREUR
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Koningin Mathilde viert vrijdag 20 januari haar vijftigste verjaardag. Reden tot vieren voor hare majesteit, maar ook voor fans van het koningshuis. Ook Erik Vanneste en Christiana Braeckevelt uit Tielt vieren mee. Zij richtten thuis zelfs een heus privémuseum in rond de koninklijke familie. “Filip en Mathilde kennen ons ondertussen al.”

Christiana Braekevelt en Erik Vanneste: “Mathilde maakt Filip beter”

“Als mijn vrouw ’s morgens zegt dat ze naar boven gaat, dan weet ik al dat ik haar de hele dag niet terugzie”, vertelt Erik Vanneste (84) met de glimlach. Het rode tapijt op de trap is de rode loper die naar het koninkrijk van Christiana Braeckevelt (83) leidt. Een echt privémuseum is het.

Haar passie voor het koningshuis kreeg Christiana via de koninklijke blikken koekendozen mee van haar ouders. “Zij waren ook koningsgezind en ik mocht de vlaggen en dozen meenemen toen we hier kwamen wonen”, zegt Christiana. Ze gaf pas echt toe aan haar liefde voor al wat koninklijk was toen haar kinderen afgestudeerd en/of het huis uit waren. “Bij de dood van Boudewijn trokken wij ook naar Brussel voor een laatste groet en toen werd ik zo geraakt, dat ik niets meer wou missen.”

Horizon verbreed

Jarenlang misten ze dan ook geen enkel evenement in de contreien waar een lid van het koningshuis aanwezig was. “Door naar al die plechtigheden te trekken, kwamen we op plekken waar we anders nooit van ons leven zouden terechtgekomen zijn”, vertelt Erik.

Hij was bovendien ook diegene die Christiana op de foto vastlegde als ze naast de koning of zijn gezelschap stond te pronken. “Ik ben nog altijd voorzitter van Fotoclub Knipoog in Tielt”, zegt hij. En hij wijst naar een zelfgemaakte, grote foto waarop koning Filip staat te knipogen. “Ben je mee?”, lacht hij. Een knipoog dus. Hun ruime collectie trok eerder al de aandacht van tal van media. Ook de tv-ploeg van Iedereen Beroemd passeerde al.

Mooie herinneringen

“Mathilde heeft echt een geweldige invloed op Filip gehad”, zegt Christiana. “Hij heeft zich leren ontspannen dankzij haar. Ze is zo voorbeeldig en tegelijk zo gewoon. Ze luistert ook graag. Zo’n lieve vrouw. Ze is in alles geïnteresseerd. Ze is ook meegaand, maar dat zijn ze eigenlijk allemaal. Het is ook hun rol. Eigenlijk praat ik graag met om het even welk lid van het koninklijk huis. Ik voel me zelfs familie van hen. Ik ben constant met hen bezig. Ze kennen me ook. Ooit stonden we op de nationale feestdag op 21 juli heel ver van de personen die het koningspaar moest begroeten, maar Mathilde zag ons staan en kwam eerst naar ons toe.” Erik knikt en vertelt over die keer dat de wagen van de koning na een plechtigheid vertrok. “De grote massa was verdwenen en de auto vertraagde net waar wij stonden. Plots ging het raampje naar beneden waarop de koning zei: Goed dat jullie hier weer zijn. Hoe gaat het?

Kaartjes

“Ik stuur alle leden van de koninklijke familie bij speciale gelegenheden zelfgemaakte kaartjes en kleine knutselwerkjes”, zegt Christiana.

En altijd ontvangt ze een reactie. Ze slaat een album open met foto’s van de leden van het koninklijk huis met daaronder een aantal voorgedrukte boodschappen als dank voor de lieve wensen of de koningin heeft uw warme woorden op prijs gesteld. Vervolgens laat Christiana het kaartje zien dat koningin Mathilde van haar zal krijgen op haar 50ste verjaardag. Een kleurig kunstwerkje met binnenin een tekst in schoonschrift.

Ze plooit het kaartje weer dicht en zegt: “Niet te geloven hé, dat ze al vijftig wordt. Ze oogt nog jong, maar je ziet wel al wat rimpeltjes. Maar ze wordt nog elke dag beter. Mathilde is graag koningin, maar ik zou niet in haar plaats willen zijn. Die mensen zijn toch niet vrij. Ze worden geleefd. Ik bewonder hen om hoe ze met dat aparte leven omgaan.”

Brigitte Balfoort: “Ik bewonder haar professionalisme”

“Hoe langer ik koningin Mathilde ken, hoe meer ik haar bewonder”, vertelt de Brugse auteur en royaltywatcher Brigitte Balfoort. Met Mathilde 50 schreef Balfoort al een boek over onze vorstin. “Mijn eerste kennismaking met prinses Mathilde was in 2001 als journaliste bij VTM. Het was schattig, ze oogde wat timide naast de Britse Queen. Maar die verlegenheid heeft niet lang geduurd.”

(lees verder onder de foto)

“Toen ik de nieuwsdienst van VTM ruilde voor het programma Royalty, wist ik aanvankelijk weinig over ons koningshuis. Ik vreesde voor de ondraaglijke lichtheid van zo’n reportages. Maar hoe meer je je in iemand verdiept, hoe interessanter die persoon wordt. Dagenlang heb ik koningin Mathilde gevolgd. Ze is op en top professioneel, ze bereidt haar taken steeds nauwgezet voor. Vaak vroeg ik mij af of ze haar rol niet speelde. Maar ver weg van de camera, in gesprekken met haar entourage, bleek dat zij een oprechte interesse heeft voor mensen. Slechts één keer zag ik dat ze moe was, toen ze nog borstvoeding gaf. Andere royals kijken naar haar op: ze bestuderen hoe Mathilde het aanpakt en doen haar na. Ze is een sterke vrouw. Ik wens dat ze het de komende 50 jaar wat kalmer aan doet en meer tijd voor zichzelf neemt.” (SVK)

Ingrid Vervaeck: “Ik hoop ooit een echt gesprek met haar te kunnen voeren”

In 1999 zag Ingrid Vervaeck (62) uit Wielsbeke haar voor het eerst, de toenmalige prinses Mathilde. Haar interesse in royals was echter vroeger al gewekt. “De eerste prinses die bij mij een serieuze indruk had nagelaten, was prinses Diana (Spencer, red.). Door haar is mijn passie voor koningshuizen ontstaan. Mathilde ontmoette ik voor het eerst op 13 september 1999. Ik was toen echt even van mijn melk. Intussen heb ik haar al meer dan 200 keer gezien”, vertelt Ingrid. Samen met enkele vrienden reizen ze het hele land af om koningin Mathilde in levende lijve te ontmoeten. “We gaan dan met de trein en maken er een leuke dag van. Ik heb al heel mooie herinneringen overgehouden aan die uitstapjes. Het is mijn grote droom om ooit een heus gesprek met haar te voeren, maar eerlijk gezegd vrees ik dat ik dan met de mond vol tanden zou staan.”

“Zowel mijn huis als mijn kapsalon hangen vol met beelden van koningin Mathilde. Ik word daar echt vrolijk van. Ik hou vooral van haar ingesteldheid. Ze luistert echt naar de mensen. Het is geen rolletje dat ze speelt. Ze herkent ons ook als trouwe fans en komt al eens een praatje slaan voor de officiële begroetingen. Ze merkte het zelfs op toen mijn man plots een nieuw toestel had om foto’s te nemen. Ze zet zich ontzettend hard in voor allerlei projecten rond mentale gezondheid en ze betrekt haar kinderen ook bij wat ze doet.” Dat laatste is volgens Ingrid meteen ook de reden waarom troonopvolgster Elisabeth het uitstekend zal doen als eerste vrouwelijke monarch. “Hoe kan het ook anders, met zo’n rolmodel? Elisabeth is ook het evenbeeld van haar moeder. Heel zachtaardig ook, met veel aandacht voor anderen. Ik wens Mathilde veel geluk met haar verjaardag en dat ze nog veel mag doen waar ze plezier en voldoening uit haalt. Maar misschien ook een beetje rust!” (PS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier