Alle bruggen tussen Brugge en Oostende nog niet opgeblazen in ziekenhuissaga

De Brugse burgemeester Dirk De fauw: “We zijn nog on speaking terms met Bart Tommelein.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Mijn Oostendse collega Bart Tommelein (Open VLD), is net als ik overtuigd dat op termijn één groot ziekenhuis voor de regio Brugge-Oostende dé toekomst is. Alle bruggen zijn niet opgeblazen.” Dat verklaarde de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) tijdens de Brugse gemeenterad maandagavond toen de defusie van het Henri Serruys-ziekenhuis met het AZ Sint-Jan ter sprake kwam.

Maandagavond kwam de raad van bestuur van het Oostende Henri Serruys-ziekenuhis samen om de afscheuring van het Brugse AZ Sint-Jan, na twaalf jaar fusie, te bekrachtigen. Op datzelfde moment werd de Brugse schepen Pablo Annys (Vooruit), voorzitter van het AZ Sint-Jan, in de Brugse gemeenteraad door Geert Van Tieghem (N-VA) en Charlotte Storme (Groen) aan de tand gevoeld over die ziekenhuisbreuk.

Bemiddelaar

Pablo Annys vertelde een anekdote: “Tijdens de match Club-Manchester City had ik een gesprek met een Oostends journalist, die net een complexe schouderoperatie achter de rug had. Ik vroeg hem in welk ziekenhuis hij die ingreep liet uitvoeren. Weet je wat hij zei? In Henri Serruys, wegens de rechtstreekse link met de gespecialiseerde zorg in het AZ Sint-Jan. Want dat is een grote meerwaarde!”

Geert Van Tieghem (N-VA) vroeg zich af waarom er geen bemiddelaar aangesteld werd en hekelde het feit dat burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn partijgenoot, de voorzitter van AZ Damiaan in Oostende, dat nu een fusie aangaat met Henrik Serruys, niet tot andere gedachten kon brengen. Dirk De fauw reageerde: “Meester Bronders fungeert als bemiddelaar in dit dossier en ik heb de voorzitter van AZ Damiaan slechts twee keer ontmoet, de eerste keer bij zijn aanstelling, toen hij verklaarde meer te willen samenwerken met AZ Sint-Jan. Later veranderde hij blijkbaar van gedacht.”

Druk

“De Oostendse burgemeester Bart Tommelein vertelde mij dat hij de defusie niet langer kon tegenhouden, omdat zijn schepen Bjorn Anseeuw (N-VA) hem onder druk zette. Maar alle bruggen zijn niet opgeblazen. We blijven on speaking terms met Oostende. Ook Bart Tommelein beseft ten volle dat op langere termijn één groot ziekenhuis voor Brugge-Oostende het einddoel is, gezien de toenemende en dure specialisatie van de ziekenhuiszorg. In het belang van een goede zorg zullen de vier ziekenhuizen wel moeten samenwerken”, aldus dirk De fauw, die de defusie tusen AZ Sint-Jan en Henri Serruys betreurt.

Donderdag zit Pablo Annys samen met de directie van het AZ Sint-lucas om nog meer doorgedreven samenwerking te bespreken. “Het Assebroekse ziekenhuis is niet gekant tegen een fusie met het AZ Sint-Jan, op voorwaarde dat die een meerwaarde biedt.”

Lees hier de boze reactie van Oostends burgemeester Bart Tommelein op de uitspraken van zijn Brugse collega.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.