Bart Tommelein over defusie ziekenhuizen: “Oostende is niet de parking van Brugge”

Bart Tommelein: “Ze moeten ons niet als een klein dorpje behandelen.” © Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) reageert boos op de uitspraken van zijn Brugse collega Dirk De fauw (CD&V) op de Brugse gemeenteraad over de defusie van het AZ Sint-Jan Brugge en het Oostendse Henri Serruysziekenhuis. De fauw had gezegd dat Tommelein in dat dossier onder druk is gezet door zijn schepen Björn Anseeuw (N–VA). Maar dat is klinkklare nonsens, zegt Tommelein. “Als we onder druk zijn gezet, is het door Brugge zelf. Maar ze moeten ons niet behandelen als een klein dorpje! Oostende is niet de parking van Brugge.”

Zoals bekend beslisten de Oostendse ziekenhuizen AZ Damiaan en Henri Serruys twee weken terug om samen één AZ Oostende te vormen, maar ook om de bestaande fusie van Serruys met het AZ Sint-Jan Brugge op te zeggen. Tot groot ongenoegen van Brugge. Brugs burgemeester Dirk De fauw deed maandag enkele opvallende uitspraken op de Brugse gemeenteraad. “De Oostendse burgemeester Bart Tommelein vertelde mij dat hij de defusie niet langer kon tegenhouden, omdat zijn schepen Bjorn Anseeuw (N-VA) hem onder druk zette”, luidde het bij De fauw. “Maar alle bruggen zijn niet opgeblazen. We blijven on speaking terms met Oostende. Ook Bart Tommelein beseft ten volle dat op langere termijn één groot ziekenhuis voor Brugge-Oostende het einddoel is, gezien de toenemende en dure specialisatie van de ziekenhuiszorg. In het belang van een goede zorg zullen de vier ziekenhuizen wel moeten samenwerken”, aldus Dirk De fauw.

“Over één ding ben ik het eens: de bruggen zijn niet opgeblazen”, reageert een boze Bart Tommelein vanuit Oostende. “Wij hebben inderdaad in 2019 afgesproken om één groot geheel te gaan vormen. Eén ziekenhuis voor Brugge en Oostende zou trouwens het grootste van heel Vlaanderen zijn. Maar ik stel vast dat Brugge in de fusie van het AZ Sint-Jan met het AZ Sint-Lucas ook niet al te veel vooruitgang boekt. Eén ding is zeker: wij reiken de hand aan Brugge, maar niet op de condities van Brugge. Oostende is de tweede belangrijkste stad van West-Vlaanderen. We hebben iets minder inwoners dan Kortrijk, maar we zijn de grootste stad aan de kust, met vele tienduizenden tweedeverblijvers, hotelgasten, dagtoeristen en een hele regio die op onze ziekenhuizen een beroep doet.”

Arrogant Brugge

Tommelein is vooral furieus over de bewering dat hij onder druk is gezet door zijn schepen Björn Anseeuw. “Dat is pure nonsens. Een uitspraak voor intern politiek gebruik in Brugge: omdat de N-VA daar in de oppositie zit, wil Dirk De fauw de N-VA de schuld geven. Maar als er één partij ons onder druk heeft gezet, dan is het wel Brugge zelf. Ons voltallige schepencollege was het eens over onze beslissing. Maar toen wij niet mee stapten in het Brugse verhaal, werd ons duidelijk gemaakt dat Brugge de baas is, dat ze niet meer met ons praatten en zelfs niet meer naar vergaderingen kwamen. Burgemeester De fauw was zelf zwaar onder de indruk dat zijn schepen Pablo Annys (Vooruit) zijn kat had gestuurd op een vergadering die ik had bijeengeroepen. Als het tot een defusie is gekomen, dan is het door de koppige, eigenzinnige en arrogante houding van de vertegenwoordigers van het AZ Sint-Jan. Ik neem het bijzonder kwalijk dat zij nu de schuld aan Oostende geven. Ik wilde liefst met Brugge samenwerken! Maar ze hebben alles geblokkeerd. ‘Als ze denken dat we dit nog deze legislatuur gaan regelen, vergeet het maar’, zei een Brugs schepen. Het is heel duidelijk voor mij: men wou niet in Brugge. Maar ze moeten ons niet als een bijhuis behandelen. Wij zijn de belangrijkste stad aan zee, ze moeten ons niet behandelen als een klein dorpje.”

Lees het verslag van de Brugse gemeenteraad met de uitspraken van Dirk De fauw hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.