Alle activiteiten geschrapt na broeihaard van coronabesmettingen

Burgemeester Lode Morlion. © KVCL
Redactie KW

“Ik durf het bijna niet te zeggen, maar momenteel hebben we 12 à 13 besmettingen in Lo-Reninge. Dat is zeer veel”, zegt burgemeester Lode Morlion. Doordat zeven leerkrachten in quarantaine zitten, is de school van Pollinkhove gedeeltelijk gesloten. Alle activiteiten zijn voor veertien dagen opgeschort, onder andere de startdag van KSA.

“Als ik het goed begrepen heb, heeft alles te maken met een bijeenkomst van wielertoeristen vorige week”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Daar is blijkbaar een besmetting geweest en dan is het zich beginnen verspreiden als een olievlek. Er wordt nog volop getracet en getest. We weten waar het ongeveer is gestart. We weten wie betrokken was. De toestand is onder controle, maar het is toch hectisch in die zin dat heel wat mensen contact gehad hebben.”

“Ik moet wel zeggen dat de wielertoerist in kwestie zijn verantwoordelijkheidszin getoond heeft. Hij had milde symptomen en had zich laten testen. Toen de test positief bleek, heeft hij onmiddellijk al zijn kameraden verwittigd. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Blijkbaar moet er daar ergens een superverspreider tussen gezeten hebben.”

De dorpsschool van Pollinkhove is dicht voor alle leerlingen van het tweede tot het zesde leerjaar. “De school is niet gesloten door besmettingen in de school. De school is gesloten omdat zeven leerkrachten in quarantaine zitten. Eén collega, de partner van een van de wielertoeristen, is positief getest en heeft vorige week contact gehad met andere leerkrachten, toen ze het nog niet wist. Het CLB heeft beslist om die zeven leerkrachten preventief in quarantaine te zetten.”

Nog geen besmettingen in school

“De kleuters kunnen wel nog naar school. Ook het eerste leerjaar, omdat er voor die leerlingen een vervangende leerkracht gevonden werd.”

“Voorlopig heb ik nog niet gehoord dat één van die leerkrachten positief is. Dat sterkt mij in de overtuiging dat er geen besmetting is in de school en dat er daar geen probleem is. Het is natuurlijk jammer dat de kinderen na amper één week les alweer thuis zitten. Het is een dorpsschool, maar geen kleine. In totaal gaan er 95 kinderen naar de school”, geeft de burgemeester nog mee.

Op de kaart van Sciensano zal Lo-Reninge dus een serieus rode kleur krijgen. “We hebben voor de volgende veertien dagen alle activiteiten on hold gezet. Er is normaal startactiviteit van de KSA. Dat is ieder jaar wel een groot evenement op de markt van Lo. Ze hadden daarvoor toelating maar we hebben nu toch gevraagd om die activiteit veertien dagen uit te stellen. Hetzelfde geldt voor de KLJ. Alle ontmoetingscentra worden tijdelijk gesloten. Ook het clubcafé van de wielertoeristen is gesloten voor veertien dagen. We hebben overleg met alle instanties van de gouverneur tot Zorg en Gezondheid”, vervolgt Lode Morlion.

Contacttracing door huisarts

“Wat de contacttracing betreft hebben we een heel goeie ervaring en samenwerking met de lokale huisarts. Hij heeft vanaf het eerste moment heel die contacttracing op punt gezet. Samen met de patiënt gaat hij de contacten na en belt hij ze zelf op. Ik zal niet zeggen dat we ze allemaal kennen, maar het scheelt niet veel. Voorlopig is er ook niemand ziek of in het ziekenhuis. Dat zorgt er ook voor dat we wat rustiger zijn. De informatiedoorstroming verloopt zeer goed. Ik wil naar niemand een steen werpen, maar als we moeten wachten op de contacttracing van het hoger niveau, dan denk ik dat je zeker een week verliest.”

Het einde van de ellende is nog niet meteen in zicht. “Ik hoor van tientallen mensen dat ze getest worden. In Lo-Reninge, maar ook in Veurne, Ieper … en zelfs in andere ziekenhuizen. Mensen nemen zelf contact op, ook al hebben ze geen symptomen. Het cijfer kan dus nog oplopen de komende dagen. Laten we hopen dat er niet te veel besmettingen bijkomen en dat we het snel kunnen stoppen”, besluit burgemeester Lode Morlion.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier