Aline Wybo klimt uit diep dal dankzij creatieve uitlaatklep

Aline Wybo. (foto Nele)
Aline Wybo. (foto Nele)
Redactie KW

Aline Wybo (44) uit Zwevezele is een creatieve duizendpoot. Ze is trots op haar creatieve werken en heeft een mooi toekomstdoel voor ogen. In het verleden legde ze een zware weg af met slopende maanden. “Ik heb mijn leven terug op de rails en voel mij energieker dan ooit”, weet Aline.

Als je een bezoekje brengt aan Aline Wybo (44) langs de Raverschootveldstraat in Zwevezele, word je al snel omgeven door creativiteit. Haar huis is een plek vol creativiteit met indrukwekkende kunstwerken. De gastvrouw zit vol levenslust, kracht en energie. In het verleden was dat wel wat anders. “Ik heb een zware depressie achter de rug”, steekt Aline van wal. “Een chronische depressie die mijn leven een halt toeriep. Mijn moeilijke jeugd heeft daar een grote rol in gespeeld. Ik kreeg ook te maken met een alcoholprobleem en had echt hulp nodig. Maar in het begin besef je dat niet. Na verloop van tijd zag ik in dat ik verkeerd bezig was en ging ik naar de AA. Ik ben dan anderhalf jaar nuchter geweest. Maar problemen met mijn ex zorgden ervoor dat ik in juni 2019 herviel. Uiteindelijk had ik mijn leven niet meer op de rails en kreeg ik ook eetproblemen.”

Levensverhaal

“Vroeger durfde ik daar niet over te praten, maar nu ben ik daar eerlijk en open over. In een lange periode maakte ik zes opnames mee in diverse ziekenhuizen. Ik verbleef geruime tijd in de psychiatrische instelling in de Sint-Jozefskliniek in Pittem. Daar moest ik mijn levensverhaal schrijven en toen kwam er heel wat naar boven. De echte oorzaak van het ontstaan van mijn depressie werd duidelijk. Ik leerde daar dat je veel geduld moet hebben in het leven en dat communicatie heel belangrijk is. Mijn laatste opname was in de psychiatrie in Beernem. Daar heb ik mezelf leren kennen en heb ik mijn problemen aangepakt. Ik heb er vooral gewerkt aan mijn impulsiviteit en naïviteit. Mijn drie kinderen van 12, 16 en 17 jaar wilden hun echte mama terug. Ik ging door een hel en leerde de balans in mezelf opnieuw kennen. Ik werd sterker door in contact te komen met andere mensen die te maken hadden met psychische problemen en die aan zelfbeklag deden. Dat was een spiegel voor mij.”

“Eind januari 2020 was ik zoals een vis die beneden in een bokaal probeerde te zwemmen en niet meer boven kwam. Ik kon niet meer functioneren. Alles was een sleur, zoals koken, mezelf verzorgen, poetsen… Na mijn opname in Beernem vorig jaar gaat het nu heel goed. Ik heb opnieuw een open en eerlijke communicatie met mijn kinderen en met enkele vroegere vrienden. Ik ben heel dankbaar dat ik in behandeling mocht gaan. Het mobiele team komt regelmatig langs om mij verder te ondersteunen.”

Bolletjesschilderij

Aline leerde tijdens haar opnames dat ze veel in haar mars had. Ze ontdekte door de behandelingen heen dat zij heel creatief aangelegd is. Dat creatieve liet ze niet meer los en is nu haar bezigheid en haar motivatie. “Tijdens mijn opname maakte ik voor het eerst een schilderij. Ik was verplicht om deel te nemen aan ergotherapie en daar maakte ik een bolletjesschilderij met vele kleuren. Ik trok daaruit de conclusie dat het mijn hoofd stil maakte. Ik was creatief bezig en het voelde goed aan. Zo heb ik mijn creativiteit opnieuw opgenomen en ik ontwerp creatieve kaders, doe aan papier-maché, werk iets uit met acrylverf en schilder. Ik maakte onlangs een hartje voor een overleden kindje. De ouders waren dolgelukkig. Voor een vastgoedkantoor ontwerp ik een creatief kader met origineel concept en zo zijn er nog heel wat zaken die mijn lijstje vullen.”

Oude caravan

Haar toekomstdroom krijgt stilletjes aan een gezicht en Aline wil van haar hobby haar beroep maken. Niks is onmogelijk en iedere dag timmert ze verder aan haar toekomstverhaal. “Mijn levensdoel is van mijn hobby mijn beroep maken. Het samenwerken met bedrijven zit in mijn achterhoofd. Mensen helpen om hun interieur in te richten of structuur te brengen in hun kasten hoort ook bij mijn denkpistes. Bepaalde workshops organiseren kan ik ook doen, want ik beschik over heel wat materialen. Iedere dag leer ik nog iets nieuws bij. Sinds kort ben ik druk in de weer om een atelier klaar te maken. Ik kocht een oude caravan, die daarvoor dienst kan doen. Momenteel heb ik mijn handen vol om van de caravan een pareltje te maken. Zoals je ziet, zit ik niet stil. Ik krijg veel appreciatie van de mensen rondom mij en dat doet heel veel deugd.” (NS)

Aline is te volgen via de Facebookpagina Wy-Art. Ze is bereikbaar op 0479 73 00 91.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.