Traiteur Esthio uit Harelbeke werd donderdagavond uit voorzorg gesloten door het FAVV. Vandaag, vrijdag wordt het bedrijf verder onderzocht en volledig schoongemaakt. De eerste signalen van zieke kinderen kwamen kort na het weekend, vermoedelijk speelt de lasagne van vorige week vrijdag een rol.

"We begrijpen niet hoe zoiets is kunnen gebeuren", klinkt het bij de zaakvoerder van Esthio, Hervé Vervaeck. "In elk geval moet dit zo snel mogelijk uitgeklaard worden." Ook het FAVV stelt alles in het werk om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Eerste tests woensdag in het bedrijf leverden echter niet meteen een verklaring op.

"We verwachten dat het cijfer nog kan stijgen"

"Het gaat ondertussen om minstens 30 kleuterscholen en lagere scholen in Zuid-West-Vlaanderen en de aangrenzende regio's", bevestigt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. "We gaan ervan uit dat de kinderen vorige week donderdag of vrijdag besmet werden via de schoolmaaltijden." Een zestigtal kinderen ging naar het ziekenhuis met de symptomen van een salmonellabesmetting, anderen gingen langs bij de huisarts. Dertig bezorgde ouders namen contact op met het FAVV voor meer uitleg.

Men sluit niet uit dat er ook verdere besmettingen mogelijk zijn. "We verwachten dat het cijfer nog in de loop van de dag kan stijgen", aldus Moonens. De traiteur levert ook maaltijden aan OCMW's en andere instellingen.

Traiteur Esthio uit Harelbeke werd donderdagavond uit voorzorg gesloten door het FAVV. Vandaag, vrijdag wordt het bedrijf verder onderzocht en volledig schoongemaakt. De eerste signalen van zieke kinderen kwamen kort na het weekend, vermoedelijk speelt de lasagne van vorige week vrijdag een rol. "We begrijpen niet hoe zoiets is kunnen gebeuren", klinkt het bij de zaakvoerder van Esthio, Hervé Vervaeck. "In elk geval moet dit zo snel mogelijk uitgeklaard worden." Ook het FAVV stelt alles in het werk om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Eerste tests woensdag in het bedrijf leverden echter niet meteen een verklaring op."Het gaat ondertussen om minstens 30 kleuterscholen en lagere scholen in Zuid-West-Vlaanderen en de aangrenzende regio's", bevestigt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. "We gaan ervan uit dat de kinderen vorige week donderdag of vrijdag besmet werden via de schoolmaaltijden." Een zestigtal kinderen ging naar het ziekenhuis met de symptomen van een salmonellabesmetting, anderen gingen langs bij de huisarts. Dertig bezorgde ouders namen contact op met het FAVV voor meer uitleg.Men sluit niet uit dat er ook verdere besmettingen mogelijk zijn. "We verwachten dat het cijfer nog in de loop van de dag kan stijgen", aldus Moonens. De traiteur levert ook maaltijden aan OCMW's en andere instellingen.