Aartrijks gezin start ecologische pluktuin met zomercafé

Kris, Saar, Paulien, Odiel en Emiel met achter hen een deeltje van de pluktuin. "De vlaggetjes houden de vogels weg én zorgen voor wat extra sfeer", legt Kris uit. (foto BC)

Kris De Mil, Saar Deceuninck en hun drie kinderen staan te popelen om straks hun pluktuin te openen. Maar op het Krinkelhof valt er nog meer te beleven, want er is ook een zomercafé. Daar kunnen ouders genieten van een al dan niet vers sapje of een ander drankje, terwijl de kinderen ravotten.

“Moestuinieren zit ons allebei in de vingers. Ik heb het geleerd van mijn vader en grootvader en ook Kris kreeg het thuis mee. Bovendien heb ik enorm veel last van allergieën. Als ik onze eigen gekweekte groenten eet, heb ik daar geen last van. Ook mijn mama kan geen rauwe groenten eten. Waar het verschil zit? Klassiek gekweekte prei bijvoorbeeld wordt meerdere keren besproeid, onze biologische en ecologisch gekweekte groenten worden niet gesproeid”, begint Saar.

Het koppel ging op zoek naar een huis met land bij waarop ze hun droom konden realiseren. Ze vonden wat ze zochten langs de landelijke Krinkelweg in Aartrijke. “We droomden al jaren van een pluktuin. Geen klassieke pluktuin die werkt met abonnementen of op afspraak, maar een pluktuin waar iedereen welkom is. Onze groenten zijn biologisch, vers, lokaal en geteeld met veel liefde. De pluktuin zal elke woensdagnamiddag, op zaterdag en zondag open zijn van juni tot september. De andere dagen blijven wij uit werken gaan.”

Het gezin doopte hun projecthet Krinkelhof. “Je kunt het Krinkelhof best omschrijven als een kleinschalige boerderij met zomercafé en evenementenlocatie. Hier kunnen kleine evenementen georganiseerd worden zoals babyborrels, verjaardagsfeestjes en teambuildings. We hebben een stretchtent, oude volksspelen, gezelschapsspelletjes en veel open ruimte voor de kinderen.”

Saar, Kris en de kinderen Paulien, Odiel en Emiel steken heel veel tijd in hun project. “In de pluktuin werken is niet alleen goed voor onze gezondheid en om te ontspannen, het is ook telkens weer een stevige work-out”, lachen Saar en Kris.

“De voldoening die we nu al uit dit project halen is enorm. We kijken er naar uit om heel binnenkort de mensen hier te kunnen verwelkomen. De reacties die we nu al krijgen zijn heel positief. We voelen dat mensen steeds meer interesse tonen in en bewust worden van gezonde en lokale voeding. Maar ook het zomercafé spreekt aan. Ouders kunnen hier genieten van een glaasje, terwijl de kinderen ravotten.”

Wanneer het Krinkelhof opent, hangt af van de Nationale Veiligheidsraad. Alle nieuws is terug te vinden op de website en de Facebookpagina van het Krinkelhof.

Info: www.krinkelhof.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier