99 sporters ontvangen trofee tijdens huldiging van de sportlaureaten in Zwevegem

Redactie KW

Met een groot showgehalte werden de sportlaureaten van het afgelopen jaar gehuldigd. Er waren niet minder dan 99 genomineerden voor een van de diverse titels die er te winnen waren. Sportschepen Raf Deprez zei dat er geen uitdaging te groot was om van Zwevegem de sportgemeente bij uitstek te maken.

Het is al jaren een traditie dat de gemeente de mensen huldigt die in Zwevegem wonen en het afgelopen jaar een mooie sportieve prestatie konden neerzetten. Ook sportmensen van buiten de gemeente maar aangesloten bij een Zwevegemse club, komen in aanmerking. Men moet minstens provinciaal kampioen zijn in een bepaalde discipline om genomineerd te worden. Toch waren er nog 99 mensen die in aanmerking kwamen om een of andere titel in de wacht te slepen.

Dit jaar had men de kampioenenviering een beetje anders aangepakt. Men trok naar de sporthal waar zaterdagavond het boksbal doorging. “We kunnen er gebruik maken van de boksring als podium en met de aanwezige belichting maakten we het alleen maar feestelijker. Tussendoor waren er twee demonstraties kickbox door de mensen van Siam Gym. Zo kwamen we ook eens in contact met deze sport”, vertelt ons sportraadvoorzitter Dirk Deldaele.

Sportgemeente

In zijn verwelkoming had sportschepen Raf Deprez het over de plannen om van Zwevegem opnieuw de sportgemeente van de regio te maken. “We willen iedereen aan het sporten krijgen. Daarom zijn we verschillende initiatieven aan het uitwerken om de mensen te motiveren om meer te bewegen. Zo komt er binnenkort een campagne om het sporten op het werk te bevorderen, om er maar een te noemen.”

De schepen sprak ook over het organiseren van sportactiviteiten die enig aanzien zullen hebben. Hij besloot in sportieve stijl door te zeggen dat geen enkele uitdaging te groot was om het doel te bereiken.

De huldiging begon met de winnaars van de Kampioenschappen van Zwevegem. Hier waren Johan Debrabandere van Immer Geduld (vissen) en Marie-Christine Segaert van vinkenmaatschappij de Vlaamse Blauwkoppen de winnaars. De Beker van Zwevegem voor de duivensport ging naar het duo Carl Vermeersch – Philippe Depraetere.

Voor het eerst werden ook enkele Zwevegemse G-sporters in de bloemetjes gezet. Het waren Laurence Demets (G-basketclub Spurs), Camiel Malfrere (fietsen) en Dylan Derveaux (wielrennen).

Jeugdlaureaten

Bij de recreatiesporters waren er twaalf genomineerden. Op de derde plaats eindigde het petanqueteam ‘Okapi 1’. De eerste plaats werd gedeeld door ballonvaarder Ramses Vanneste en boogschutter Danny Vervacke.

Een andere nieuwigheid was het splitsen van de jeugdcategorie. Bij de jeugd tot 15 jaar eindige Jasper Devos (No Limit Team) als derde. Tweede werd Lente Lazou (Gold Swimming Team) en nummer één werd Maya Dendoncker van Blueberry Hill climbing team.

Bij de jeugdigen tot 18 jaar gingen de ereplaatsen naar Joren Desloovere (Kon. Sobeka Kajakclub), Elian Mabbe (UZKZ) en op één Lotte Vandekerckhove (No Limit Team).

Niet minder dan 22 teams kwamen in aanmerking om de titel van sportploeg te winnen. Hier ging de derde plaats naar het Gold aflossingsteam miniemen en de tweede naar de aspiranten heren van KSKZ. De titel was voor het kadettenteam van synchroclub De Flamingo’s.

Sportman

Acht dames maakten kans op de titel van Sportvrouw. Hier ging de bronzen plak naar wielrenster Joyce Vanderbeken. Ze werd voorafgegaan door zwemster Nora Naessens en op het hoogste schavotje stond kayakster Joke Coppens.

Bij de sportmannen eindigde Jasper D’Haene (skater) als derde en Tuur Bettens (kajak) op plaats twee. De titel van Sportman ging naar Michiel Deconinck van het Gold Swimming Team.

Tijdens de diverse categorieën door werd speciale hulde gebracht aan wielrenner Xandro Meurisse. “Xandro kreeg van de jury in de categorie sportman het meest aantal punten van de jury. Xandro was vorig jaar al sportman en het reglement stelt dat men in de eerste drie jaar niet kan herkozen worden. Zo houden we de sportieve strijd open”, zei sportraadvoorzitter Dirk Deldaele.

Dat Xandro zich vorig jaar vooral liet opmerken in de Ronde van Frankrijk is algemeen geweten, maar ook in andere wedstrijden reed hij zich geregeld in de kijker.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier