857 zonnepanelen op dak van het nieuwe commissariaat in Kortrijk

De politiezone wil zo haar ecologische voetafdruk nog meer verminderen. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De politiezone Vlas plaatste 857 zonnepanelen op het dak van het nieuw commissariaat in de Minister De Taeyelaan in Kortrijk. De politiezone wil zo haar ecologische voetafdruk nog meer verminderen, zowel binnen in het commissariaat als tijdens de dienstverplaatsingen op het terrein.

Het gaat om een investering van 380.000 euro met een jaarlijkse besparing op het energieverbruik van bijna 29.000 euro. Deze investering wordt gefinancierd met een lening die op termijn volledig zal terugbetaald worden door de omgezette zonne-energie. Zowel voor de haalbaarheidsstudie als voor het plaatsen zelf werd een beroep gedaan op de specialisten van Fluvius, die via een raamcontract het plaatsen van zonnepanelen voor openbare besturen mogelijk maakt.

(lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=VI7yI6PWEVQ

“Uit de studie bleek dat het commissariaat heel geschikt is om zonnepanelen zo op te stellen dat ze van zonsopgang tot -ondergang elektriciteit kunnen opwekken”, duidt Peter Holvoet van Fluvius. “Er kan voldoende energie opgewekt worden om de volledige elektriciteitsbehoefte van het commissariaat te dekken. Er wordt een jaarlijkse energieopbrengst van 229.000 kilowattuur verwacht, waarvan het commissariaat 183.200 kWh zelf zal kunnen verbruiken. Het overschot aan stroom wordt terug op het net gestoken en hiervoor krijgt de politiezone een kleine vergoeding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier