80 geïnteresseerden willen zich met spoedcursus omscholen tot horecapersoneel

De opleiding is heel afwisselend.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De opleiding is heel afwisselend.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Om de opening van de Roeselaarse horecaterrassen vanaf 8 mei vlot te laten verlopen, vond vandaag in de VIP Lounge van Knack Volley een zes uur durende sessie plaats om enkele kneepjes van het kelnersvak te leren. Een tachtigtal jongeren en werkzoekenden schreven zich in voor deze gratis spoedcursus.

“Met de horecabrigade zochten we jonge mensen die onmiddellijk ingeschakeld kunnen worden als het vanaf volgend weekend heel druk wordt op de Roeselaarse terrassen”, vertelt Bart Verstraete, diensthoofd Economie.

“In deze spoedcursus maken ze kennis met de basisbeginselen om de bediening op de terrassen te garanderen. Borden leren ronddragen of het terras klaarzetten. De opleiding is heel afwisselend. Het bestaat uit een stuk theorie en een praktijkgedeelte. Zo moesten ze vanmorgen met een bord waarop een ei lag, tussen kegels slalommen. Iets wat je op de hotelschool ook leert. Op die manier krijgen ze feeling met hun toekomstige job. Hoe verplaats je geluidloos een stoel? Op welke manier bied je de menukaart aan? Hoe neem je een bestelling op? Praktische zaken die veel ongemakkelijke situaties of irritaties bij klanten kunnen voorkomen.”

De cursiste moesten onder meer tussen kegels slalommen© Stefaan Beel
De cursiste moesten onder meer tussen kegels slalommen© Stefaan Beel

“Deze namiddag krijgen ze wat meer uitleg over communicatie en upselling”, vult Emma Minderhout, projectmedewerker van de dienst Economie, aan. “Ze leren vlot omgaan en goed communiceren met klanten. Ervaren hoe je ambetante bezoekers toch vriendelijk kunt bedienen. In de woensdagsessie komt dan het praktische gebeuren rond de bar aan bod.”

Natuurlijk is het onmogelijk om in die 9 uur een perfecte kelner af te leveren”, zegt Bart. “Als de terrassen volgende week opengaan, hebben uitbaters geen tijd om uitgebreid uitleg te geven aan nieuwe flexijobbers. Die worden gewoon onmiddellijk voor de leeuwen geworpen. Het uitgangspunt was om de deelnemers de basis bij te brengen. Enkele skills om in de horeca aan de slag te gaan. Achteraf krijgen ze een diploma. Een bewijs dat ze deze cursus gevolgd hebben en kunnen inspringen waar nodig. Na de cursus mogen ze ook een lijst invullen met data waarop ze de komende weken en maanden eventueel vrij zijn.”

Pieken opvangen

“Het horecaseizoen moet nog beginnen. We hebben deze mensen vooral nodig om de pieken op te vangen. Het zullen waarschijnlijk geen voltijdse medewerkers worden. Natuurlijk zijn er heel wat horecamensen die de voorbije maanden een andere job hebben gezocht. Het is niet de bedoeling om hun vast personeel te vervangen maar extra volk zal zeker nodig zijn. Het zijn vooral jongeren tussen de 16 en 20 jaar die zich opgegeven hebben. In enkele uren tijd hadden we zeventig inschrijvingen. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Het feit dat ze anderhalve dag willen vrijmaken, toont dat ze gemotiveerd zijn. Die motivatie is het belangrijkste. Stel dat er iemand tussen zit die hier geen aanleg voor heeft, dan krijgt die persoon ook geen diploma.”

In deze spoedcursus maken ze kennis met de basisbeginselen om de bediening op de terrassen te garanderen.© Stefaan Beel
In deze spoedcursus maken ze kennis met de basisbeginselen om de bediening op de terrassen te garanderen.© Stefaan Beel

Ook Gloria Devos (15) en haar broer Mauro Devos (17) volgen met veel aandacht de uitleg van de docenten. “Het is heel interessant en vooral ook erg praktisch. Ik kijk ernaar uit om in een cafeetje aan de slag te gaan”, klinkt het enthousiast. “Met de opleiding die ik nu krijg, zou ik in de vakantie graag een centje bijverdienen”, zegt Mauro.

Deze spoedcursus is een initiatief van Stad Roeselare en Syntra West. Pascal Janssens, die al vijf jaar bij Syntra West de opleiding Restauranthouder onderwijst, Sterrensommelier Hannes Desmedt en Ief Vanhonnacker, die in 2017 de titel Maître d’hôtel van België, zijn de topdocenten van dienst. “Wij zijn trouwens de enige stad in Vlaanderen die dergelijke gratis cursus aanbiedt”, aldus Bart.

(KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.