65ste carnavalsstoet in Oostduinkerke brengt eerbetoon aan Seaking

Carnavalsgroep De Buks. © Foto EDK
Redactie KW

Na de diensturen en tijdens het weekend was het een drukke bedoening in de gemeentelijke werkhuizen. Een tiental verenigingen was er druk bezig om hun stoetwagen ineen te timmeren om zondag de 65ste carnavalsstoet mee te helpen kleuren.

Blikvanger van de carnavalsstoet wordt de wagen van De Buks die een eerbetoon brengen aan de bekende Seaking.

De Buks zijn een vriendenkring met Peter Dalle, Edwig Dolfen, Jan Lowagie, Nick Hubrecht en Gillian Verpoort die al jaren meedraaien tijdens de carnavalfeesten. Peter Dalle wordt ook wel eens de Oostduinkerkse Delphine Boël genoemd daar ook hij gebruik maakt van de techniek ‘papier-maché’.

Peter is al 38 jaar van de partij in de carnavalstoet van Oostduinkerke en dit jaar brengt hij een eresaluut aan de bekende Seaking helikopter. Peter werkt bij de technische dienst van de gemeente Koksijde. De techniek van ‘papier-maché’ leerde hij aan zijn vader maar zelf is hij ook uit het goede kunstenaarshout gesneden.

“Samen met de andere verenigingen en onderwijsinstellingen zitten we hier in een loods van de gemeente om alles tot in de puntjes af te werken tegen komende zondag”, weet Peter te vertellen. Vorig jaar zorgde de wagen van De Buks voor wat opspraak door zijn directe verwijzingen naar de politieke situatie in Koksijde.

Dit jaar houden ze het iets braver met de bouw van een Seaking helikopter. De constructie op schaal is negen meter lang en volledig gemaakt uit recyclagemateriaal.

Authentieke kleuren

Het geraamte in hout is bedekt met karton en veel krantenpapier en weegt rond de 200 kg en is geschilderd in authentieke kleuren.

“Wij beelden de laatste vlucht van de Seaking uit die plaatsvindt langs de Belgische kust op 21 maart maar ook dit jaar zal er een politiek tintje aan vast zitten. Zeker komen kijken”, besluit Peter.

Ook Andreas Cavyn, de bezieler van de carnavalfeesten is tevreden over de medewerking van de verschillende verenigingen. Zaterdag 2 maart om 11.00 uur worden keizer Billy en de hofmaarschalken Chico en Wilfried ontvangen op het gemeentehuis naar aanleiding van 65 jaar carnaval in Oostduinkerke. Voor de stoet op zondag 3 maart zijn groepen ingeschreven waarvan vijf zorgen voor de muzikale omlijsting. (EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier