26ste Wereldfestival op de site van Cultuurhuis De Leest in Izegem mist zijn start niet

© WC
Redactie KW

‘Verbazend Anders’ zei organisator vzw Booserik van zijn eigen Wereldfestival. En dat was al te zien als je donderdagavond voor het openingsgala het kleurige festivalterrein opkwam en je meteen de goesting bekroop om een ganse avond te genieten en te feesten En genieten was het ook in de Mahal-tent waar vijf dans- en muziekgroepen van over de hele wereld aantoonden dat wie nog nooit het festival zag er dringend iets moet aan doen.

Izegemnaar Geert Bourgeois, die tot einde van vorige maand nog Vlaams Minister-president was en nu Europarlementslid is, zei in zijn openingstoespraak dat hij net terug was van een ‘Europees festival in het Europees parlement en hier nu in zijn eigen stad terugkwam in een Wereldfestival.

“De Izegemse Dansacademie mocht de openingsdans doen donderdagavond. En de pupillen van Hadewijch Oplinus, gesteund door leden van alle buitenlandse groepen, deden dat schitterend.

Verrassend anders

De jongens en de meisjes van KTF Ui Radiha Sarisha uit Indonesië waren al meteen de eerste groep die, als we naar de vorige festivals kijken, verbazend anders was. Met hun sierlijke en vlotte bewegingen die ze al zittend op hun knieën en op hun hielen volledig synchroon uitvoerden. Voor mij toch wel de ‘sierlijke’ verrassing van het festival. Die andere, maar dan ‘krachtige’ verbazend andere verrassing was de Ama Zebra Dance Group uit Zuid-Afrika die met hun ritmisch benen- en voetenwerk en vooral met hun spectaculaire sprongen en salto’s iedereen verbaasden. De Zuid-Afrikanen waren ooit derde op een Sout-Africa’s Got Talent en traden ooit nog op voor Nelson Mandela.

26ste Wereldfestival op de site van Cultuurhuis De Leest in Izegem mist zijn start niet
© WC

Flor Ribeirinha uit Brazilië en Jallmay Alto Folklor uit Peru, dat is Zuid-Amerikaans temperament dat geen enkel festival bij ons mag ontbreken. Hun blijheid, hun kleurrijke kleding maken de toeschouwers blij. Kudm Bosiljak uit Bosnië-Herzegovina dansen nog altijd de volksdansen zoals ze vroeger vaak op folklorefestivals in Vlaanderen zagen. Pure traditie die moet behouden blijven!

En ook als je niet naar de optredens in de tent gaat kijken, kan je vrijdag, zaterdag en zondag toch genieten van het gratis festival ‘Moulin Bouge’ waar je allerlei optredens kunt meemaken. En voor de kinderen is er de ‘Amuzone’ speelhoek.

Tickets en info

Er zijn nog voorstellingen op vandaag vrijdag 5 juli om 19.30 uur , zaterdag 7 juli om 21 uur (nocturne), zondag 8 juli om 15 uur (gezinsvoorstelling) en 19.30 uur (supergala) en dinsdag 9 juli om 19.30 uur (slotgala).

Tickets kosten tussen de 12 en 16 euro (4 en 12 euro voor de gezinsvoorstelling). Vandaag vrijdag 5 en dinsdag 9 juli zijn er om 15 uur seniorenvoorstellingen aan 12 euro of 18 euro (voor twee belegde broodjes en een drankje nadien).

Tickets bestellen via www.wereldfestival.be of op het terrein van Cultuurhuis De Leest zelf. Ook via reservaties@wereldfestival.be (0471 30 89 25).

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier