150 figuranten komen ‘Baden van Oostende’ van Ensor mee op de gevoelige plaat zetten

Het bewuste werk van James Ensor.
Wouter Vander Stricht

Het strand ter hoogte van casino Kursaal was het decor voor een uniek project. Kunstfotograaf Athos Burez portretteerde er zijn interpretatie van Baden van Oostende, een bekend werk van de Oostendse topkunstenaar James Ensor. Uit 1.000 kandidaten werden 150 figuranten geselecteerd en die maken straks deel uit van dit unieke portret.

Het initiatief ging uit van Toerisme Oostende en Toerisme Vlaanderen en op een ludieke manier werd een oproep gedaan naar figuranten. Baden van Oostende is een typisch werk van James Ensor waarbij hij ook maatschappijkritisch uit de hoek komt, de absurditeit niet schuwt en de de mens portretteert zal hij die ziet. Dus met al zijn gaven en fouten. Van prostituees tot iemand met een ‘dik gat’, iedereen wordt er afgebeeld zoals die is.

Via originele affiches werd een oproep tot figuranten gedaan, maar heel wat mensen vonden via Instagram of Facebook hun weg naar de oproep.
Via originele affiches werd een oproep tot figuranten gedaan, maar heel wat mensen vonden via Instagram of Facebook hun weg naar de oproep.

Pieter Hens, marketing manager van Toerisme Oostende was tevreden over het effect van de oproep. “Uiteindelijk hadden we een duizendtal kandidaten voor 150 plaatsen. Heel wat mensen hier uit de buurt, maar ook van over heel Vlaanderen. Door de coronamaatregelen konden we niet één grote shoot houden en werd het werk verdeeld in kleinere stukken.”

Het portret werd in taferen uiteengetrokken en zo wordt een compositie gemaakt die straks als geheel Baden van Oostende zal uitbeelden.
Het portret werd in taferen uiteengetrokken en zo wordt een compositie gemaakt die straks als geheel Baden van Oostende zal uitbeelden.© Joke Couvreur.

“Tussen de middag en 20 uur werd vandaag in groepen delen van de foto gemaakt. De foto zal dan later in elkaar gemonteerd worden. Maar het gaat uiteraard ook om een interpratie van de kunstfotograaf, Athos Burez. Het is niet de bedoeling een exacte replica te creëren. Het is ook zo dat onze maatschappij ondertusen veranderd is. Ook mensen met een andere huidskleur krijgen een plaats in het plaatje. De voorstelling vindt plaats op 14 oktober in het Ensorhuis.”

Maurice Vermeersch had al heel wat ervaring als figurant.
Maurice Vermeersch had al heel wat ervaring als figurant.© Joke Couvreur

Op het strand werden oude strandcabines aangevoerd en Herr Seele beschilderde een schimmel om mee te figureren in het werk. Het werk krijgt dus ook een hedendaagse toets. De figuranten wisten ook niet echt wat hen te wachten stond.

Ervaring in Thuis en Familie

Maar Maurice Vermeersch, bekend Bredenaar, maakte deel uit van de eerste fotosessie. “De edelfiguranten”, duidt de man die rad van tong is. “Ik heb ervaring in het toneel, speelde ook al mee in Thuis en Familie. Ik ben dus een camera gewoon”, zei hij terwijl zich ontfermde over onder meer Caroline Verfaillie. Zij was uit Keerbergen gekomen.

Ook de Antwerpse Maral Amarsanaa stond te pronken in een jurk.
Ook de Antwerpse Maral Amarsanaa stond te pronken in een jurk.© Joke Couvreur.

“Met de auto en dat op een autoloze zondag, maar ik ben vroeg gekomen. Ik had de oproep via Facebook zien passeren en stelde me kandidaat. Ik mocht een vissersmeisje spelen. We kregen hier de passende kledij aangemeten en bij de fotosessie is het vooral zaak zo stil mogelijk te blijven staan op de jou aangewezen plaats. Leuke ervaring en we hebben al afgesproken dat we met enkele mensen die we hier leerden kennen samen naar de voorstelling van het werk komen. Dan zien we elkaar eens terug.”

Ook curator Ensorhuis figureert mee

Ook de Antwerpse Maral Amarsanaa stond te pronken in een jurk. “Ik ken hier niemand, maar leerde hier ondertussen een toffe dame uit Bredene kennen. Voor mij is dit de eerste keer dat ik zoiets doe”, zegt de 25-jarige medisch secretaresse. “Ik vermoed dat wij tegenover de prostituees gesitueerd zullen staan. Ik kende het werk overigens, Ensor vind ik een interessante kunstenaar.”

Het werk hangt overigens nog in het Ensorhuis en is er nu dus te bezichtigen. Xavier Tricot, curator van het Ensorhuis, was ook een van de figuranten. Hij had zich een ouwerwets gestreept badplunje laten aanmeten en mocht vanop de strandcabine toeteren (zie beeld hierboven). “Voor mij is dit een unieke kans. Zelf ben ik een rasechte Oostendenaar en van opleiding een regent Frans en geschiedenis, maar toen er wat minder werk was in het onderwijs ben ik me volledig op mijn hobby gaan richten. En dat was het bestuderen van Léon Spilliaert en James Ensor.”

Oostendse verpleegkundige en lenige jongedames

Emma en Céline leerden elkaar kennen op de set van de figuranten.
Emma en Céline leerden elkaar kennen op de set van de figuranten.© Joke Couvreur

Ook Emma De Coninck uit Bredene, in het dagelijkse leven verpleegkundige in AZ Damiaan, had de castingselectie doorstaan. “Ik kreeg afgelopen week bericht. Ondertussen ben ik hier al langs de kapster en de schminkster mogen passeren. Ensor doet me vooral aan de uitstappen in mijn schoolperiode denken. Ik vorm hier nu een duo beachbabes”, lacht ze de tanden bloot. De andere helft van het duo heet Céline Rottier. “Ik ben afkomstig uit De Klinge in het Waasland”, aldus de journaliste in spe.

De jongedames van het acroteam van WIK Oostende hadden hun kleurrijke pakjes aangetrokken.
De jongedames van het acroteam van WIK Oostende hadden hun kleurrijke pakjes aangetrokken.

En er was ook jong geweld van doen. Zeven meisjes van het Acroteam van Willen is Kunnen uit Oostende toonde voor ons maar al te graag hoe lenig ze zijn. Ona Thieren, Saar Eduwaere, Rhune Verleene, Elise Bracke, Helena Jodts, Charlie Fransen en Elise Maet kunnen zich letterlijk buigen naar de wensen van de fotograaf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier